Leviathan

Nimi: Leviathan, Leevi
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 10.02.2010, 20-vuotias (VARL)
Painotus: Kouluratsastus
Koulutustaso:Ko: Grand Prix, Re: 120cm
Säkäkorkeus: 168cm
Rotu: Holstein
Rekisterinumero: VH11-044-0354
Kasvattaja: Gerhard Eisenberg, Saksa
Omistaja: Skurvash, VRL-01372

VIR MVA Ch
KTK I
KRJ I

Täyttänyt 3 vuotta 10.05.2010!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset KRJ: 76 kpl
KRJ Cup sijoitukset: 1 kpl19-21-19-21 = 80p. KTK-I
- hyvät leimat
- ryhdikäs
- erinomainen kaula
- hyvä runko ja takaosa
- hyväasentoiset jalat


Leviathan saapui meille Skurvashiin ollessaan karvan päälle kolmevuotias. Orin nuoresta iästä huolimatta olin jo aikonut leipoa tästä orista uuden tähtihevosemme ja johtavan jalostusorimme. Eikä tuo varmastikkaan tulisi olemaan vaikeaa, sillä Leviathanin ulkomuoto on suorastaan majesteetillisen upea. Jos tämä ori ei saisi tammojen ja tammanomistajien jalkoja spagetiksi, niin ei sitten mikään. Tähtitieteellisen upean rungon lisäksi orimme omaa näyttävät liikkeet, ja kapasiteettia orilta löytyy aina kouluratojen Grand Prix tasolle saakka. Ennenkuin alan kertomaan enempää orin luonteesta toivon todellakin, että Leevi on onnistunut kietomaan tammojen omistajat ulkokuorellaan pikkusormensa ympärille. Tämän tempun ori onnistui tekemään myös minulle, sillä heti orin nähtyäni olin jo päättänyt saada sen meille Skurvashiin. Orin kasvattaja Gerhard osasi supliikki miehenä esitellä orin minulle hehkuttaen vain sen parhaita puolia, jotka toisaalta ovatkin kaikki olleet totisinta totta. Mieheltä vain unohtui mainita Leevin haasteellisuus käsiteltäessä, mikä sittemmin onkin paljastunut minulle koko kauheudessaan orin muutettua talliimme.

Vielä tähänkään päivään mennessä en ole osannut päättää vihaisinko vai rakastaisinko tätä oria. Huonoimpina päivinään ori on yksinkertaisesti niin pahapäinen, ettei sen käsittelemisestä tahdo tulla sitten yhtikäs mitään. Kiertolaisen elämää viettänyt ori on hitusen verran rauhoittunut siitä mitä se tullessaan oli, saatuaan asustaa saman katon alla pidempään kuin kaksi kuukautta. Leviathania varten talliin on tehty erityisratkaisuja ja esimerkiksi orin karsina sijaitsee aivan tallin viimeisessä nurkkauksessa, jotta ori saisi olla mahdollisimman rauhassa tallin vilskeeltä ja hälinältä. Myös orin viereinen karsina ammottaa tyhjyyttään, sillä emme ole halunneet stressata herkkää oria piirun vertaa. Kun Leevi on tarpeen saada ulos karsinastaan harjattavaksi, ratsastettavaksi tai jostain muusta syystä, houkutellaan ori aina makupalan avulla tulemaan ovelle. Ori on ollut kova näykkimään jo ennen saapumistaan Skurvashiin, joten emme ole nähneet pahaksi syöttää orille makupaloja useamminkin, jos sillä vain saadaan henkilövahingot minimoitua. Kun Leevin kanssa noudatetaan erikoistoimenpiteitä, on orin hoitaminen lähes yhtä vaivatonta kuin tallin lauhkeimman elikonkin hoitaminen.

Leevi on kova jännittämään ja jopa ollessaan omassa karsinassaan, se on useimmiten valppaana kun hoitaja saapuu paikalle. Harjauksesta ja pesuista ori tosin nauttii täysin siemauksin ja lepuuttaa usein päätään raukean ja rentoutuneen oloisena. Tästä syystä olemme määränneet Leeville ylimääräistä harjausaikaa ennen ja jälkeen ratsastuksen. Varusteiden laittoa ori ei vastustele sen pahemmin kuin normaali hevonen yleensäkään, mutta vermeet on silti parasta pistää paikalleen turhia näpräilemättä. Rauhallinen, mutta tehokas toimintatapa on kaikkein paras Leevin kanssa. Samoin eläinlääkärin tarkastuksessa sekä kengityksessä on paras noudattaa ripeää toimintatapaa turhia häseltämättä.

Viha rakkaus -suhde oriin syntyy usein siitä, että vaikka Leviathan voikin olla hoitaessa oikea sielunvihollinen, on se ratsuna oikein ratsastettuna jotain satumaisen upeaa. Oman haasteensa oriin tietenkin tekee jälleen se, että kuka tahansa huippuratsastaja ei tämän orin selkään kelpaa, vaan ori valitsee itse kuskinsa. Ratsastajan ja ratsun kemioiden on todellakin kohdattava, jotta Leevi saadaan liikkumaan rennosti ja vapautuneesti. Jos ori onkin herkkä hermoiltaan tallissa, on se sitä myöskin ratsuna. Apujen on tultava hiuksen hienoina hipauksina ja sopiva ohjastuntuma orin suuhun saattaa joistakin ratsastajista tuntua aivan olemattomalta. Vaikka Leviathan onkin herkkä ratsu, täytyy sitä silti patistaa ja tosissaan ratsastaa, jotta orista saadaan irtoamaan GP-luokkiin kelpaavaa liikettä. Leevin perustempo on reipasta, eikä sitä voi velttoilusta moittia. Herkkyytensä vuoksi orilla ei koskaan ole hypätty 90cm korkeampia esteitä ratana vaikka kapasiteettia ehkä olisikin, sillä mikäli ratsastajan alastulo esteellä ei ole prikulleen täydellinen vaikeuttaa se Leevin työskentelyä. Pienikin nykäisy orin suussa tultaessa esteeltä alas saa aikaan railakkaan pukkisarjan.

Kilpailutilanteessa suurin haaste orin kanssa on aina valmistautuminen. Kisapaikan vilskeessä Leeville on lähes mahdoton saada yhtä rauhallista valmistelupaikkaa kuin kotioloissa. Kun oria käsitellään maasta käsin, on taluttaessa syytä pitää orilla aina suitset päässä varmuuden vuoksi. Kun orille on saatu varusteet päälle ja ratsastaja selkään on suurin murheenkryyni näytöksessä ohitettu. Hermoiltaan ori ei ole mitään parasta laatua, joten kun hevosen kärsivällisyys alkaa olla katkeamispisteessä, on ratsastajan tehtävänä toimia rauhoittavana tekijänä.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Solar Spectacle evm
holst, musta, 170 cm
ii. Godfather
mustanruunikko, 168 cm
iii. Reptilian
iie. Nelly
ie. Shillelagh
punaruunikko, 166 cm
iei. Taragon
iee. Provenance
e. Vanira May evm
holst, ruunikko, 167 cm
ei. Pharao IV
punarautias, 170 cm
eii. Lennertz
eie. Mystery Spot
ee. Tamara
ruunikko, 166 cm
eei. Acheri
eee. Lilyann


i. Solar Spectacle on kuin ilmetty poikansa Leviathan. Suurikokoinen ori on näyttävä kaveri, joka on kisannut Intermediate tasolla eripuolilla Saksan maata. Solar on menestynyt kouluradoilla hieman keskivertoa paremmin, vaikkei sitä aivan Saksan kärkilistan hevosiin voidakaan rankata. Rakenteeltaan ori on todella korrekti, mikä on selvästikin periytynyt omassa tallissamme majailevalle Leeville. Siitospuolella Solar Spectacle ei vielä ole päässyt erityisemmin väläyttelemään kykyjään, sillä ori on melko tuore tapaus jalostuspuolella. Orin ensimmäinen jälkeläinen Leviathan antaa kuitenkin jo hieman lupauksia Solarin hyvistä periyttäjän lahjoista, sillä oma Leevimme on etenkin näyttelykehissä todistanut arvonsa.

ii. Godfather ei ole niittänyt tuloksia sen paremmin koulu- kuin estekentilläkään, johtuen orin loukkaantumisesta nuorella iällä. Tummanruunikolle orille povattiin loistavaa uraa kouluratsuna hyvän sukunsa puolesta, mutta ne haaveet vaihtuivat tämän orin osalta siitoshevosen tehtäviin. Periyttäjänä ori on ollut keskiluokkaa ja Godfatherin jälkeläisistä vain orit ovat onnistuneet luomaan edes jonkinlaista kilparatsun uraa, kun tammat taas ovat olleet heikompia menestyjiä.

iii. Reptilian muistetaan erityisesti tulisesta luonteestaan ja upeasta ulkomuodostaan. Kouluratsuna tästä mustasta orista odotettiin paljon, sillä nuoren tulokkaan kisatulokset olivat sitä luokkaa, että vanhemmat konkarit jäivät eittämättä jalkoihin. Reptilian oli valitettavasti kouluratsun urallaan varsinainen tähdenlento, sillä orin kisatulokset alkoivat nopeasti tuntemattomasta syystä heiketä niin paljon, että ori siirettiin suoraan jalostusorin tehtäviin kun se vielä muistettiin ilmiömäisenä ratsuna. Ori teki lyhyen uran kouluratsuna kisaten tasolla Grand Prix.

iie. Nelly on Länsi-Saksasta pienestä siittolasta kotoisin oleva ruunikko, tähtipäinen tamma. Nelly aloitti kilpauransa esteradoilla, mutta siirtyi omistajan vaihdoksen myötä hyvin pian kisaamaan kouluradoille. Vaihdos kannatti, sillä tamma kohosi nopeasti yhdeksi puhutuimmista hevosista alueellaan. Jälkeläisiä tamma sai elämänsä aikana yhteensä viisi kappaletta, joista Godfatheria lukuunottamatta mikään niistä ei erityisemmin ole päässyt väläyttelemään kykyjään. Säkäkorkeutta Nellyltä löytyi 164cm.

ie. Shillelagh on melko mitäänsanomaton nimi Leevin sukupuussa, ainakin niille, jotka ovat vähääkään perillä Saksalaishevosten sukutauluista. Ja onko tuo ihmekkään, jos Shillelaghin nimi ei kuulosta tutulta kun tamma on tehnyt uraa ainoastaan seuratasolla kisaten kouluratsastusta korkeimmillaan Va B tasolla ja esteillä 100cm luokissa. Tamman ainoaksi jälkeläiseksi jäi ori Solar Spectacle. Tamma oli koko elämänsä ajan omistuksessa samalla henkilöllä, eivätkä tamman todelliset kyvyt välttämättä päässeet oikeuksiinsa (mikäli sillä niitä olisi ollut) ratsastajan ja omistajan "huonouden" vuoksi.

iei. Taragon polveutuu puskaratsujen suvusta niin kauas taaksepäin kuin vain jaksaa sukua selata. Täydeksi mysteeriksi on jäänyt kuinka tämä tummanruunikko ori on päässyt astumaan niinkin kuulun tamman kuin Provenance, joka on tunnettu periyttäjätamma kautta maan. Suurikokoinen tumma ori oli luonteeltaan lempeä, joskin ratsuna hieman kömpelö, eikä juurikaan omannut taipumuksia sen paremmin koulu- kuin esteratsuksikaan. Rakenteeltaan ori ei kuitenkaan ollut mikään pöllömpi tapaus.

iee. Provenance josta jo mainitsinkin, tunnettiin laajalti läpi saksanmaan. Nuoruusvuosinaan kilparatsun lahjoillaan säväyttänyt tamma menestyi hyvin myös siitoshevosena jättäen jälkeensä 8 jälkeläistä, joista lähes jokainen on paremmin menestynyt yksilö. Yhden "vahinkovarsan" tamma tosin pyöräytti Taragon nimisestä orista, tai vahinkoastutukseksi tapausta on pakko epäillä orin tilastoja seuraamalla. Provenance eli 21-vuotiaaksi menehtyen kotilaitumelle.

e. Vanira May on Gerhard Eisenbergin omistama ruunikko tamma, joka yhä asuu Leviathanin synnyintilalla. Vanira May tunnetaan Gerhardin nimikkoratsuna ja juuri tämän tamman kanssa mies ratsasti maineeseen ja kunniaan. Kouluratsun uransa jo päättänyt tamma on varsonut silloin tällöin, joskaan se ei varsinaista siitostamman uraa olekaan luonut. Vanhoilla päivillään Vanira on toiminut opetusratsuna Gerhardin omille lapsille ja tammaan saattaa silloin tällöin törmätä aluekoulukisoissa Eisenberg niminen ratsastaja selässään.

ei. Pharao IV myytiin nuorena lupauksena Ruotsiin, yhteen maan suurimmista kisatalleista. Liikkeidensä puolesta ori olisi kelvannut kisamaan vaikka GP-tasolle saakka, mutta ailahtevan luonteensa vuoksi oria kisattiin pääsääntöisesti Vaativa A tasolla, jossa se olikin kohtalaisen tasainen menestyjä. Muutamia GP sijoituksia ori tosin kerkesi nappaamaan muistoksi ennen sen siirtymistä helpompiin luokkiin. Luonteensa puolesta Pharao tosiaan olikin haasteellinen hevonen. Miltei käsiin räjähtävän temperamenttinen ja helposti kuumuva ori oli haasteellinen ratsu maan parhaillekin ratsastajille. Siitoshevosena ori ei päässyt väläyttelemään, vaikka se onkin jättänyt kourallisen jälkeläisiä verenpeintöään jatkamaan.

eii. Lennertz oli Sonnen Studin kasvatti, joka kisasi elämänsä aikana lajissa kuin lajissa, pärjäten aina tasaisen varmasti. Tämä monilahjakkuus oli suosittu siitosorinakin ja jälkeläisten kirjo orilla on hurja, vaikka Lennertz itse ei mikään eliittiori olekaan. Orin lempeä luonne ja yhteistyöhalukkuus olivat myös varmasti osatekijöitä, jotka vaikuttivat positiivisesti tamman omistajiin heidän valitessaan Lennertzin tammojensa varsojen isäksi.

eie. Mystery Spot on nimensä mukaisesti koko sukutaulun mysteeri, sillä tammasta ei ole paljoa tietoa saatavilla. Mainittavaa kisauraa tamma tuskin on tehnyt, sillä silloin se muistettaisiin edes tuloksistaan. Saksassa syntynyt tamma on tiettävästi ollut suurimman osan elämästään Henrik Müllerin omistuksessa. Väriltään tamma oli rautias ja säkäkorkeutta löytyi 166cm.

ee. Tamara kisasi saksalaisen ratsastajalegendan Handel Fuchsin kanssa Intermediate tasolla. Parivaljakko muistetaan saumattomasta yhteistyöstään ja Handelin muistetaan kehuneen tammaa "parhaaksi ratsukseen ikinä", vaikka se ei kapasiteetiltaan aivan GP radoille yltänytkään. Molempien suureksi harmiksi Tamaran kisaura päätyi vaikeaan nivelvamman seurauksena. Jälkeläisiä tamma kerkesi saamaan elämänsä aikana ainoastaan kaksi kappaletta: Tammavarsa Vanira Mayn ja orijäleläisen nimeltään Tammerin, joka jäi Handel Fuchsin omistukseen. Tamara lopetettiin omistajan päätöksestä 14-vuotiaana, sillä nivelvamman aiheuttamat kivut ja toimettomana seisoskelu olivat vaikuttaneet tamman persoonaan tehden siitä enemmän ja vähemmän ilkeän yksilön.

eei. Acheri, tummanruunikko, suurikokoinen holstein ori, jolta säkäkorkeutta löytyy 174cm ei pahemmin ole kavioitaan kouluradoilla kuluttanut. Sukunsa puolesta ori olisi oikea helmi kisaratsuksi, mutta ori ei nuorena tulokkaana onnistunut vakuuttamaan lahjoillaan, joten Acheri myytiin paikalliseen ratsastuskouluun opetushevoseksi. Nykyään jo ruunattu Acheri kerkesi jättämään jälkeensä muutamia jälkeläisiä, joista tunnetuin lienee Tamara.

eee. Lilyann lienee yksi halutuimmista nimistä saksalaisten puoliveristen sukutauluissa, sillä tamman suku on täynnä piinkovia kisaratsuja ja kantakirjapalkittuja hevosia. Lilyann kisasi 120cm esteradoilla menestyksekkäästi ja koulua tamma tahkosi Va A tasolla. Enemmänkin sukunsa kuin kisatulostensa ansiosta tamman jälkeläiset olivat erittäin suosittua tavaraa markkinoilla. Väriltään kimo ja rakenteeltaan erittäin siro tamma muistutti ulkonäöltään todellista satuhevosta ja siksi tamman kansansuosio saksalaispiireissa oli kova.

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Emä
ori 27.05.2010 Balthazar PB Stonegarden GER
ori 16.06.2010 Virus PB Venom GER
ori 06.09.2010 Vervain PB Black Widow
ori 01.01.2011 Margravenus PB Nightingale
tamma 20.01.2011 Stolichnaya REG Cristina
ori 05.01.2012 Kingston London In Vogue
ori 08.01.2012 Cale'Anon F Stock's Juliana
ori 14.07.2012 Kerberos PB Mask of Venom
tamma 20.04.2013 Levana PB Circe GER
tamma 11.08.2013 Lubna Jaava

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
15.06.2010 Kingston Gård NJ Maria A. BIS3, MVA-sert
07.07.2010 Hengenvaara NJ Siiri K. LKV2, irtoSERT
30.11.2010 Dark Side Trakehners NJ Melanie S. LKV2, irtoSERT
03.01.2011 Dark Side Trakehners NJ Melanie S. BIS1, MVA-sert


KRJ Kisat (76 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
26.8.2010 Duren KRJ Va B 7/50
10.12.2010 Skurvash KRJ GP 2/40
30.12.2010 Dark Side Trakehners KRJ He C 5/50
30.12.2010 Dark Side Trakehners KRJ GP 5/50
31.12.2010 Greater Chelmsford KRJ Va A 5/33
5.1.2011 Ccam Shetland Pony Stud KRJ He B 6/40
12.1.2011 Fiktio KRJ He A 4/60
14.1.2011 Fiktio KRJ Va B 5/50
14.1.2011 Fiktio KRJ Va B 5/50
15.1.2011 Kõrge Hobused KRJ Va B 2/30
15.01.2011 Duren Tammikuun KRJ Cup New Year's Grand Prix 14/166
16.1.2011 Fiktio KRJ Va B 2/50
17.1.2011 Kingston Gård KRJ GP 2/40
20.1.2011 Kingston Gård KRJ GP 3/40
12.3.2011 Kantolan Urheiluhevoset KRJ Va B 1/40
12.3.2011 Kantolan Urheiluhevoset KRJ Va A 5/40
17.3.2011 Mitar Warmbloods KRJ GP 2/50
18.3.2011 BS Stables KRJ GP 1/64
18.3.2011 Seneca KRJ GP 7/50
18.3.2011 Huvitus KRJ GP 1/30
19.3.2011 Seneca KRJ GP 4/50
19.3.2011 Crash Ponies KRJ Va B 7/60
20.3.2011 Mitar Warmbloods KRJ GP 7/50
20.3.2011 Mitar Warmbloods KRJ GP 4/50
20.3.2011 Misteli KRJ Va A 5/50
20.3.2011 Skurvash KRJ GP 6/40
21.3.2011 Misteli KRJ Va A 7/50
21.3.2011 Huvitus KRJ GP 5/30
21.3.2011 Seneca KRJ GP 4/50
22.3.2011 KK Bailador KRJ Int II 1/97
23.3.2011 BS Stables KRJ GP 3/64
6.7.2011 Rowland Trakehners KRJ GP 5/30
9.7.2011 Rowland Trakehners KRJ GP 4/30
9.7.2011 Ratsastuskoulu Arona KRJ Int I 4/36
11.7.2011 Ratsastuskoulu Arona KRJ Int I 6/36
13.7.2011 Hengenvaara KRJ He A 5/30
14.7.2011 Cecam Shetlands KRJ He B 5/40
16.7.2011 Hengenvaara KRJ He A 1/30
24.7.2011 Fiktio KRJ He A 7/50
24.7.2011 Echoes KRJ Int I 4/30
25.7.2011 Fiktio KRJ He A 4/50
01.08.2011 Satulinna KRJ PSG 2/38
02.08.2011 Satulinna KRJ PSG 5/38
03.08.2011 Satulinna KRJ PSG 4/38
09.08.2011 Freasia Sporthorses KRJ GP 3/30
31.08.2011 Satulinna KRJ He A 2/80
01.09.2011 Katvusto KRJ Va B 3/40
05.09.2011 Skurvash KRJ Va B 6/40
14.09.2011 Mörkövaara KRJ Va B 2/40
14.09.2011 Viehättävä KRJ Va B 2/50
16.09.2011 LAC KRJ GP 3/40
16.09.2011 Viehättävä KRJ Va B 2/50
17.09.2011 Kärmeniemi KRJ Va A 4/30
17.09.2011 Viehättävä KRJ Va B 1/50
18.09.2011 LAC KRJ GP 2/40
19.09.2011 Satulinna KRJ He A 5/50
19.09.2011 KK Bailador KRJ Int II 4/50
20.09.2011 LAC KRJ GP 2/40
20.09.2011 KK Bailador KRJ Int II 1/50
21.09.2011 LAC KRJ GP 2/40
22.09.2011 Skurvash KRJ Va A 1/40
25.09.2011 Solo KRJ Int I 2/25
26.09.2011 Koston Suomenhevoset KRJ Va B 4/50
27.09.2011 Koston Suomenhevoset KRJ Va B 4/50
27.09.2011 Kisakeskus CK KRJ He B 3/30
27.09.2011 Solo KRJ Int I 5/25
29.09.2011 Kisakeskus CK KRJ He B 4/30
30.09.2011 Koston Suomenhevoset KRJ Va B 3/50
30.09.2011 Alegre KRJ Int II 4/16
29.09.2011 Solo KRJ Int I 5/25
04.10.2011 Hiprakka KRJ He B 6/60
06.10.2011 Riiviöt KRJ He A 7/100
07.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ He A 6/50
08.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ He A 5/50
09.10.2011 Riiviöt KRJ He A 10/100
09.10.2011 Hopeatoffee KRJ He A 5/50
14.02.2012 Bairdon KRJ PSG 2/31


KERJ Kisat (9 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
27.09.2012 Thorn Inc. KERJ CCI/CIC2 3/34
29.09.2012 KK Bailador KERJ CCI/CIC1 4/31
15.10.2012 Vitry KERJ CCI/CIC2 3/32
16.10.2012 Suprant KERJ CCI/CIC2 3/40
16.10.2012 Virty KERJ CCI/CIC2 5/32
18.10.2012 Satulinna KERJ CCI/CIC2 4/40
07.02.2014 KK Bailador KERJ CCI/CIC1 2/40
14.02.2014 KK Bailador KERJ CCI/CIC1 5/40
15.02.2014 Satulinna KERJ CCI/CIC2 4/41


ERJ Kisat (9 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
17.02.2014 Hiprakka ERJ 60cm 5/30
18.02.2014 Hiprakka ERJ 60cm 3/30
19.02.2014 Hiprakka ERJ 60cm 1/30
21.02.2014 L'amour aux Chevaux ERJ 80cm 6/40
23.02.2014 L'amour aux Chevaux ERJ 80cm 5/40
24.02.2014 Hiprakka ERJ 60cm 4/30
24.02.2014 Blackwoods ERJ 120cm 5/30
25.02.2014 Blackwoods ERJ 120cm 5/30
27.02.2014 Blackwoods ERJ 120cm 4/30


Päiväkirja

18.05.2010 - Sateinen toukokuun päivä oli hiljalleen kääntymässä iltaa kohden, kun viimein kaarsin autoni kohti tuttua tallipihaa. Auton perässä vedin traileria, jossa matkasi uunituorein hevoshankintani, holstein ori Leviathan. Taukoamattomasta kavioiden jyskeestä päätellen tämä kaveri ei ollut kärsivällisin mahdollinen matkustaja. Helpotuksesta huokaisten parkkeerasin auton keskelle pihaa jaksamatta sen kummemmin välittää, olisiko se kenenkään tiellä vai ei. Ensitöikseni juoksin tallimme lääkekaapille ja viskasin kitaani tuntuvan annoksen kipulääkettä, sillä pääparkani oli enemmän ja vähemmän migreenin kourissa, johtuen trailerissa matkaavan elukan elämöinnistä. Karsina orille oli onneksi laitettu valmiiksi, joten tehtävänäni olisi vain purkaa ori pihalle trailerista ja taluttaa se karsinaansa. Hieman ensimakua tämän kaverin luonteesta sainkin jo ensimmäisenä iltana, kun kiireinen eläin oli jyrätä minut matalaksi pyrkiessään ulos trailerin perukoilta. Onneksi tuuli ja sade eivät olleet kaverin mieleen ja ori suunnisti suoraan avoimista ovista sisälle talliin. Helpottuneena ja uupuneena ohjasin orin omaan karsinaansa ja painuin sisälle omaan mökkiini.

27.05.2010 - Leevi on asunut Skurvashissa reippaan viikon nyt. En voi sanoa, että orin kanssa olisi ollut mitenkään ruusuinen alku, sillä ongelmia on ollut enemmän kuin tarpeeksi. Toivon tilanteen kuitenkin helpottavan, kunhan ori vain saadaan ensin totutetuksi tallimme rutiineihin. Ensimmäinen ratsastuskertani Leevillä oli myös enemmän kuin mielenkiintoinen, sillä ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen olin onnistunut laskeutumaan odottamattomasti hevosen selästä. Tilanne ei toki omalla kohdallani ollut vielä edes paha, sillä eräs miespuoleinen ratsuttajamme oli onnistunut laskeutumaan orin selästä peräti neljä kertaa, vartin sisään. Päivän opetuksena olikin, että tätä hevosta tulee ratsastaa erityisen pehmeällä kädellä, sillä turhat ohjien kiristelyt saivat aikaan selvän rodeohevosefektin. Ja kuitenkin, olin ollut olevinani ostaa talliimme kouluratsun, en karjapaimenhevosta..

06.06.2010 - Iloisena voin tänään ilmoittaa, että olemme ottaneet Leevin kanssa selviä edistysaskelia, puhuttiinpa nyt sitten joko ratsastuksesta tai orin käsittelystä muuten. Yleensä olemme jo rahdanneet uudet, kisakuntoiset hevosemme kilparadoille, mutta tämän herran kanssa päätimme pelata varman päälle ja siirtää kisailut vasta syksyyn. Päätös on tuntunut oikealta tähän mennessä, sillä vaikka orin (raivostuttava) perusluonne ei mihinkään olekaan kadonnut, ovat arkirutiinit jo sujuneet paremmin. Myös ratsastuksen saralla on otettu huimia edistysaskelia ja olemme saaneet selville, ketkä tallimme ratsastajista ovat sopivimpia orin selkään. Leviathanista alkaa pikkuhiljaa kuoriutua se kouluhevonen, jonka vilaukselta kerkesin saksassa nähdä.

15.06.2010 - Leviathanin ensimmäiset näyttelyt ovat tänään Kingston Gårdissa. Olen jännittänyt koko aamun niin kovasti, että migreenin poikanen alkaa taas vaania ohimoni takana. Eikä asiaa tunnu helpottavan orin kavioiden pauke trailerin takaseinään. Matka kuitenkin sujui muuten kommelluksitta ja ori esiintyi jopa näyttelykehässä edukseen, vaikka pienesti orin hermoja kerkesinkin epäilemään. Kotimatkamme olikin erityisen hilpeä, sillä ori rankattiin BIS-kehän kolmannelle sijalle ja kotiinviemisiksi meillä oli MVA-sert. Kieltämättä olin erityisen tyytyväinen Leevin tämänpäiväiseen esitykseen ja onnistuin jopa hetkeksi unohtamaan ukon kurjan luonteen - ainakin siihen saakka kunnes kavioiden pauke trailerista palautti minut jälleen maanpinnalle.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Dr. Peter Allhoff