Ponce de León

Nimi: Ponce de León, Leon
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 01.01.2011, 13-vuotias (VARL)
Painotus: Kouluratsastus
Koulutustaso:Ko: Grand Prix, Re: 80cm
Säkäkorkeus: 165cm
Rotu: Holstein
Rekisterinumero: VH12-044-0132
Kasvattaja: León Sporthorses, Saksa
Omistaja: Skurvash, VRL-01372

KRJ I



Täyttänyt 3 vuotta 25.05.2011!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset KRJ: 62 kpl
KRJ Cup sijoitukset: 4 kpl


Menestyneet Jälkeläiset

VIR MVA Ch Cullyn of Cerrmor PB KRJ I
Pilot Harley KRJ II, Keur II



Ponce de León ei totisesti ole hoidokki helpoimmasta päästä, mutta sen kouluradoilla esittämien suoritusten takia ori saa hieman anteeksi tökeröä käytöstään. Leonin kanssa on toimittu siten, että orilla on oma tiivis hoitajapiirinsä, joka koostuu ammattitaitoisista hevosihmisistä jotka saavat orin tiukan paikan tullen kuriin. Saksasta muuttamisen jälkeen Leon on alkanut osoittaa hieman tasaantumisen merkkejä, mutta tempperamentti orilta ei ole kadonnut minnekään, pikemminkin se tuntuu viettävän talviunta ja odottaa vain kevään tuloa herätäkseen jälleen. Ori ei suoranaisesti ole ikeä, mutta se on erinomainen ihmistuntija ja tunnistaa pienimmänkin epäröinnin ja epävarmuuden. Näitä seikkoja Leon käyttää hyväkseen dominoidessaan ihmisiä, tosin ori osoittaa huomattavaa kunnioitusta määrätietoisia ihmisiä kohtaan, joille se tietää jäävänsä kakkoseksi.

Sama peli toistuu lajitovereiden keskuudessa: Tallista tuskin löytyy hevosta, jonka ego vetäisi vertoja Leonin omistamalle. Maastossa ori saa kulkea ensimmäisenä, sillä useaan kertaan on todettu, että ori heittää homman sirkusteluksi joutuessaan hännystelemään (omasta mielestään varmasti hyvin alentavasti) muita hevosia. Yksin maastoillessa orin kanssa homma pelittää ilman ongelmia, yksi Leonin parhaista puolista on sen kylmäpäisyys ja rauhallisuus joka tilanteessa.

Matkustaminen paikasta toiseen ei koskaan ole tuottanut orin kanssa minkäänlaisia ongelmia. Itsevarmasti Leon astelee ramppia pitkin koppiin, eikä orin lastaukseen kisa-aamuna siis tarvitse varata ylimääräistä aikaa, vaan kisaaja voi rauhassa nukkua kauneusunensa loppuun saakka. Eläinlääkäriä ori ei myöskään säiky, vaikkakin lääkärisedän mukanaan tuomat ruiskut ovatkin sen mielestä erittäin epäilyttäviä. Kun hommat hoidetaan orin kanssa rivakasti eikä turhia vetkutella, jaksaa Leon varmasti odottaa kärsivällisesti.

Vaativa ratsu varustettuna upeilla kouluratsun liikkeillä. Sitä ori todellakin on, eikä se koskaan olisi muuttanut Suomen maaperälle ilman sen loistavia kouluratsun lahjoja. Leon on kaikenkattavan kurjasta luonteestaan huolimatta yksi ehdottomia suosikkejani tallin hevosten joukossa. Oppiessani tuntemaan oria yhä paremmin alan jopa pitää sen luonteesta. On myös päiviä jolloin tekisi mieli nakata suitset takaisin varustelaatikkoon ja lähettää ori takaisin Saksaan, mutta nämäkin epätoivoiset hetket ovat pikkuhiljaa katoamaan päin. Ratsastaessa Leon on vaatelias hevonen, mutta oikein ratsastettuna se tekee töitä kuin mikä tahansa tuntihevonen, tai pikemminkin kuin kouluratsu. Vaikka ori onkin luonteenlaadultaan ailahtelevainen, on se ratsastaessa aina hallitavissa. Liikeet Leonilla ovat irtoneiset ja sulavat, eikä ori toistaiseksi ole kilpailutilanteessa pettänyt ratsastajansa luottamusta. Trailerista ulos tultaessa Leon voi vieraan silmissä olla oikea hevosen irvikuva, sillä toisinaan se pyörii villisti ympäri heiluttaen päätään, yrittäessään karistaa riimunarun päässä roikkuvan ihmisen. Ori on kuitenkin helppo taltuttaa oikeanlaisella käsittelyllä, eikä ori ole koskaan jaksanut sirkustella naurettavan pitkiä aikoja, vaan tasaantuukin yleensä omia aikojaan.

Kun ratsastetaan kotona tutulla kentällä tutun ratsastajan kanssa, käyttäytyy ori yleensä mallikelpoisesti, vaikka sen varaan tuskin henkeäni luottaisin, sen verran ailahtelevainen ori kuitenkin on. Uusi ratsastaja joutuu kokemaan armottoman testiratsastuksen, ja hyvin pitkästi tuleva yhteistyö riippuu ensimmäisestä ratsastuskerrasta. Rodeohevoseksi ori ei heittäydy, vaikkain muutama kipakka pukkisarja saattaa silloin tällöin irrotakin. Pikemminkin Leonin keinoja tutustua uuteen ratsastuskaveriin on tehdä kaikki pyydettävät asiat mahdollisimman orimaisesti kenkkuillen. Kun ratsastaja satulassa pysyy tiukkana ja jaksaa paukuttaa oria kylkiin tarpeeksi kauan, antaa Leon yleensä periksi selässään matkustavalle olennolle ja alkaa jopa käyttäytyä oikean hevosen tavoin.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Marquis of Cádiz evm
holst, punaruunikko, 166 cm
ii. Caparra
rautias, 167 cm
iii. Viceroy IX
iie. Leóna
ie. Whitecap Bay
ruunikko, 164 cm
iei. Teague
iee. Maid of the Wave
e. Syrena evm
holst, tummanruunikko, 167 cm
ei. Avernus
punarautias, 170 cm
eii. Piece of Eight
eie. Larenta
ee. Golden Dream
musta, 165 cm
eei. Bartholomew
eee. Marmara

i. Marquis of Cádiz on hieman tuntemattomamman holstein suvun vesa. Kouluradoilla Intermediate tason luokissa kisannut ori on ollut urallaan varma suorittaja. Siitosorin ura ei toistaiseksi vielä Marquisin kohdalla ole lähtenyt urkenemaan, mikä tosin saattaa osin johtua orin omistussuhteista. Marquisin omistajat eivät liiemmin itse kasvata hevosia muuten kuin omaan käyttöönsä, eikä pieni tila ole pahemmin markkinoinutkaan orejaan jalostuspuolella.

ii. Caparra myytiin 4-vuotiaana Tanskaan yhdelle maan suurimmista kisa- ja siitostalleista. Tällä Grand Prix tason kouluorilla kehutaan olevan erityisen lennokkaat liikkeet. Luonteensa puolesta Caparra on haasteellinen hevonen ja siksi oria hoitavatkin pääasiassa vain raavaat miehet.

iii. Viceroy IX aloitteli kilpailemistaan kansainvälisen tason kouluratsastuskilpailuissa, kun synnynnäinen jalkavika koitui orin uran kohtaloksi. Kesken kouluohjelman pahasti ontumaan alkanut ori vietiin pikimmiten eläinlääkärin tutkittavaksi, jossa orin vamma saatiin selville. Viceroy teki toivuttuaan vielä paluun takaisin kilpailukentille, mutta koska orin vamma oli arveltua vakavampi, vetäytyi punarautias ori pian pois kilpakehistä.

iie. Leóna on väritykseltään kaunis punauunikko, jonka upeaa väritystä koristavat jalkojen neljä sukkaa, sekä pään leveä läsi. Tamman säkäkokeus on 166cm ja ulkomuodoltaan Leóna on hieman ponimainen, vaikkakin kuvankaunis yhtäkaikki. Leóna teki 90-luvun alkupuolella loistavia suorituksia kouluradoilla.

ie. Whitecap Bay siirtyi kisakentiltä syrjään 8-vuoden iässä vaikean jännevamman seurauksena. Kenttäkisoissa menestyksekkäästi kisannut Whitecap loukkaantui kisojen maastorata osiolla, jonka jälkeen tammaa ei enää kilparadoilla nähty. Tamman jalka parani usean kuukauden jälkeen siihen kuntoon, että tamma voitiin astuttaa. Kolmannen jälkeläisen saatuaan Whitecapin jalka alkoi kuitenkin oireilla niin pahasti, että eläinlääkäri suositteli painokkaasti tamman lopettamista. Kipulääkityksen voimin Whitecap pidettiin viimeisen varsansa vieroitukseen saakka hengissä, jonka jälkeen tamma laskettiin ikiuneen.

iei. Teague teki läpimurtonsa kouluradoilla vuonna -94. Ruotsalaisen Kennet Löfgrenin ratsastama massiivinen, 173cm korkea ja sysimusta ori kohosi nopeasti ensin Ruotsin hevospiirien puhutuimmaksi nimeksi. Sittemmin Teague ja Löfgren suuntasivat katseensa Ruotsin rajojen ulkopuolelle, jossa Teaguen voitonmarssi Grand Prix tason koululuokissa jatkui yhtä varmasti, kuin se orin kotimaassa oli jo alkanut.

iee. Maid of the Wave kilpailu-ura oli kokonaisuudessaan loukkaantumisten sävyttämää. Huono-onninen tamma kärsi mm. murtuneesta vuohisluusta sekä toistuvista kaviokuumeista. Pisimmillään tamma pysytteli huikeat neljä vuotta kilpailukenttien ulkopuolella. Kilpailutaukonsa aikana Madde sai yhden jälkeläisen. Väriltään kimo Maid of the Wave kilpaili parhaina vuosinaan Intermediate luokissa hyvällä menestyksellä. Tamman vakioratsastajana totuttiin näkemään Rupert Crichlow niminen brittimies.

e. Syrena on näyttelykehissä erinomaisesti menestynyt kuvankaunis tummanruunikko tähtipää. Tamma kantakirjattiin vuonna 2010 ensimmäiselle palkinnolle. Jälkeläisiä Syrenalla ei toistaiseksi ole vielä yhtä orijälkeläistä, Ponce de Leónia enempää. Kouluradoilla kisaava tamma tanssahtelee toistaiseksi Va A tason koululuokissa. Liikettä tammalla tosin kehutaan löytyvän vaativammallekin tasolle.

ei. Avernus on kiitelty erityisesti rauhallisen luonteensa ja hyvän käsiteltävyytensä puolesta. Ori kisasi vielä muutamia vuosia sitten Grand Prix tason kouluradoilla, mutta nykyään Avernus on täysipäiväinen jalostusori. Avernuksen kilpailutulokset eivät ole olleet tasaisimmasta päästä, sillä ori on tehnyt niin huippusuorituksia kuin täysiä floppejakin.

eii. Piece of Eight on Suomeen Saksasta muuttanut tummanrautias, 168cm korkea holstein ori. Piece of Eight on kisannut kansallisella tasolla kouluratsastuksessa siitä saakka, kun se vuonna -99 tuotiin Suomen maaperälle. Nykyisin eläkepäiviään viettävä ori dominoi vahvasti kouluratsastuksen kärkitilastoja, erityisesti vuosina 2001-2006. Nelinkertainen SM-mitalisti on ollut suomessa erittäin suosittu siitosori, mutta ulkomailla Piece of Eightin menekki on ollut heikompaa.

eie. Larenta siirtyi esteratsastuksesta kouluratsastuksen pariin, kun tamman jalat eivät enää kestäneet hyppyjen rasitusta. "Uudelleen koulutettu" Larenta menestyi kohtalaisesti Intermediate tasolla, mutta tamman kilpailu-uraa varjostivat jatkuvat jalkavaivat. 12-vuotiaana eläinlääkärin tuomio tammalle oli jyrkkä: Kisaaminen oli lopetettäva kokonaan. Larenta pysyi, yllättävää kyllä, koko elinikänsä saman omistajan nimissä. Tamma siirrettiin kevyeen ratsastuskäyttöön ja siitostamman tehtäviin. Rautias tamma menehtyi varsomisen yhteydessä 18-vuotiaana.

ee. Golden Dream on Itävaltalaisen Golden Oak siittolan kasvatteja. Tamma myytiin heti sen kilpailu-uran alussa Ranskaan, josta se muutaman vuoden kuluttua päätyi Amerikkaan, Marco Jenkinsin hoiviin. Golden Dream on käsiteltäessä helppo ja ratsastaessa miellyttävä. Tamman vahvuuksiin kuuluukin sen ilmiömäinen kyky lukea ratsastajaansa, mikä on suuri etu kilparadoilla. Toistaiseksi tamma on varsonut kahdesti.

eei. Bartholomew on suuresta Amerikan maasta Hollantiin vuonna -01 muuttanut mustanruunikko ori. Rakehneeltaan Bart on hintelänpuoleinen, eikä orin 166cm säkäkorkeudellakaan voida paljon kehuskella. Vaikka ori näyttääkin hieman romuluiselta ja ehdottomasti ei kouluratojen supertähdeltä, on Bart yllättävänkin kelpo koulukone. Itermediatea kisaava Bart teki kohtalaisen tasaisen kilpailu-uran ennen siirtymistään syrjään kouluradoilta.

eee. Marmara on väritykseltään ruunikko piirtopäinen tamma, jonka rakenne on vuosien varrella päässyt pyöristymään melkoisesti. Koska tamma on koko ikänsä ollut omistajansa lemmikki, on rauhallisesta ja ihmisystävällisestä Marmarasta päässyt kuoriutumaan hampaat välkkyen makupaloja metsästävä vihulainen. Onneksemme opitut tavat eivät periydy, joten Marmaran tähänastiset jälkeläiset ovat luonteensa puolesta olleet varsinaisia kullannuppuja.


Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Emä
tamma 08.08.2011 Venomia PB Mask of Venom
ori 07.06.2011 Cullyn of Cerrmor PB Mask of Venom
ori 20.04.2012 Pilot Harley Kittberry FIN
tamma 12.05.2012 Gnade Amika PB Amortentia
tamma 28.02.2013 Bwanamn YAM! Bwanas Io
ori 15.05.2013 Dans le Ciel LIN Dash the Prettyness
tamma 08.08.2013 Pyramint PB Circe GER
tamma 10.01.2015 Larenta Thrill Silhouette
ori 03.02.2015 Portfire Ricalina GER

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
00.00.0000 paikka NJ tuomari serti


KRJ Kisat (62 sijoitusta)



Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
04.10.2011 Riiviöt KRJ Va B 10/100
06.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ He B 5/50
07.10.2011 Hopeatoffee KRJ He C 5/50
08.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ He B 6/50
09.10.2011 Skurvash KRJ Va A 1/40
09.10.2011 Koston Suomenhevoset KRJ He B 4/50
09.10.2011 Riiviöt KRJ Va B 9/100
10.10.2011 Sanbrook Dressage KRJ Int I 4/39
12.10.2011 Sanbrook Dressage KRJ Int I 3/39
13.10.2011 Sanbrook Dressage KRJ Int I 1/39
10.01.2012 Fiktio KRJ He C 7/50
11.01.2012 Sanbrook Dressage KRJ Int I 5/49
17.01.2012 Hurmajärven Kartano KRJ PSG 7/93
23.01.2012 Hex Sporthorses KRJ GP 6/50
24.01.2012 Fiktio KRJ Va B 1/50
25.01.2012 Hex Sporthorses KRJ GP 5/50
26.01.2012 Heijastus Tammikuun KRJ Cup Va A 4/93
27.01.2012 Yamera KRJ Int II 2/50
27.01.2012 Viiwyn KRJ Va B 1/50
30.01.2012 Bairdon KRJ Va A 5/40
31.01.2012 Bairdon KRJ Va A 6/40
31.01.2012 Viiwyn KRJ Va B 2/50
01.02.2012 6 Sins KRJ Va A 4/50
01.02.2012 Skurvash KRJ GP 3/50
02.02.2012 Riihelä KRJ GP 6/40
07.02.2012 Skurvash KRJ GP 1/50
08.02.2012 Kingston Gård KRJ Va B 1/50
09.02.2012 Kingston Gård KRJ Va B 5/50
10.02.2012 Bairdon KRJ GP 3/40
10.02.2012 Kingston Gård KRJ Va B 6/50
11.02.2012 Skurvash KRJ GP 5/50
11.02.2012 Bairdon KRJ GP 6/40
12.02.2012 Heijastus KRJ Int I 3/21
13.02.2012 Skurvash KRJ GP 3/50
13.02.2012 Westpoint KRJ Int II 7/50
14.02.2012 Ravenhook Stables KRJ Int I 2/40
18.02.2012 Bohelia KRJ GP 1/50
20.02.2012 Infinity KRJ Int II 3/50
21.02.2012 Infinity KRJ Int II 5/50
22.02.2012 Infinity KRJ Int II 7/50
23.02.2012 Bohelia KRJ GP 5/50
24.02.2012 Skurvash KRJ GP 7/50
25.02.2012 Skurvash KRJ GP 4/50
29.02.2012 Skurvash KRJ GP 7/50
01.03.2012 Skurvash KRJ GP 6/50
25.06.2012 Elgwir Arabians KRJ GP 5/66
07.07.2012 Skurvash KRJ GP 4/50
08.07.2012 Skurvash KRJ GP 1/50
10.07.2012 Skurvash KRJ GP 5/50
12.07.2012 Arvolaakso KRJ Va A 5/40
14.07.2012 KK Bailador KRJ GP 4/70
03.08.2012 Yamera KRJ GP 1/50
29.08.2012 Bairdon Elokuun KRJ Cup Int II 11/203
02.09.2012 Hex Sporthorses KRJ GP 5/50
17.09.2012 Yamera KRJ GP 6/50
18.09.2012 Yamera KRJ GP 1/50
20.09.2012 Yamera KRJ GP 4/50
21.09.2012 Skurvash KRJ Va B 1/50
23.09.2012 Milan Talli KRJ Va A 8/80
03.10.2012 Skurvash KRJ GP 2/50
30.11.2012 Fiktio Marraskuun KRJ Cup Va B 4291
30.11.2012 Fiktio Marraskuun KRJ Cup GP 6151


Päiväkirja

Ei merkintöjä.



virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Found on www.firfod.dk