Cullyn of Cerrmor PB

Nimi: Cullyn of Cerrmor PB
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 07.06.2011 , 10-vuotias (VARL)
Painotus: Kouluratsastus
Koulutustaso:Ko: Grand Prix, Re: 100cm
Säkäkorkeus: 167cm
Rotu: Holstein
Rekisterinumero: VH12-044-0231
Kasvattaja: Skurvash
Omistaja: Skurvash, VRL-01372

VIR MVA Ch
KRJ I
KTK I

Täyttänyt 3 vuotta 29.10.2011!

Tarjolla jalostukseen rajoitetusti
Lue lisää kasvatus -sivulta!

Sijoitukset KRJ: 60 kpl
KRJ Cup sijoitukset: 0 kplHistoriaa

Eräänä kuumaakin kuumempana kesäkuun aamuna holstein tammamme Mask of Venom päätti viimein saattaa kauan odotetun varsan maailmaan. Olimme jo alkaneet olla huolissamme tamman tilasta, sillä varsomisajankohta oli tullut ja mennyt jo muutamia päiviä sitten. Yllätys olikin suuri kun eräs tallityöntekiämme äkkäsi karsinassa muutakin liikettä, kuin tamman yksin aiheuttamat. Saapuessani paikalle oli muutaman tunnin ikäinen orivarsa noussut jo huojuville jaloilleen ja hamuili emänsä nisää. Ihastuksissani pidättelin hengitystä, sillä varsa näytti niin kertakaikkisen täydelliseltä ja täytyy myöntää, etten hetkeen ollut tallissamme nähnyt noin viehättävää pienokaista. Ja siltä seisomalta olinkin jo päättänyt pitää orivarsan (joka myöhemmin nimettiin Cullyniksi) visusti omassa tallissamme.


Luonnekuvaus

Cullynin ensimmäisitä varsa-askelista lähtien olin povannut tästä veitikasta päättäväistä, ja miksei myös itsepäistäkin tapausta, enkä suinkaan ollut väärässä. Mitä ilmeisimmin Cullyn on tullut luonteensa puolesta vahvasti isäänsä, sillä omapäinen orivarsa aiheutti jo alkutaipaleella harmaantuvia hiuksia hoitajakunnalle. Esimerkiksi riimuun totuttaminen vaati orin kanssa hieman normaalitapausta enemmän aikaa, mutta loppuviimein saimme Cullynin hyväksymään oudon häkkyrän päässään (vaikkakin ori yhä aikuisiän kynnykselläkin saattaa viskoa ja ravistella päätään muka hankalan riimun takia). Cullynin hitaan kehityksen vuoksi satulaan totuttaminen ja ratsukoulutus otettiin mahdollisimman rauhallisesti, ettei hätiköinti myöhemmässä vaiheessa aiheuttaisi ongelmia.

Hoitaessa tämä härkäpää tarvitsee vastaparikseen pitkäpinnaisen ja kovapäisen kaverin. Cullynilla on tapana olla oikea vastarannan kiiski, olipa kyse mistä tahansa asiasta. Oppimisen suhteen orilla kestää oma aikansa, mutta kun homma on kerran taottu Cullynin paksuun pääkoppaan, tieto myös pysyy siellä. Ori tuntuu olevan aamuäreää sorttia, mutta käytöksellä on usein tapana tasaantua iltapäivää kohden. Aamukauroja ori ei malta odottaa hiljaa, vaan tallissa raikaa uskomaton älämölö Cullynin toimesta, jos kaurat eivät kolahda laariin täsmälleen aikataulun mukaisesti. Tallihenkilökunnan sydämet ovat sulaneet "puheliaalle" orille, sillä Cullynilla on tapana ähistä ja puhista, höristä ja hirnua aina tilaisuuden tullen.

Jos herraa on tähän mennessä kehuttu itsepäiseksi kaveriksi hoidokkina, on se sitä myöskin ratsastaessa. Ratsastajan kärsivällisyys tulee hyvin nopeasti mitatuksi Cullynin kanssa, sillä orilla on jos jonkinmoisia konsteja testauttaa matkustajansa. Cullynin kanssa työskentely on nautinnollista ja ennenkaikkea antoisaa. Kun orin viimein saa liikkumaan haluamallaan tavalla, onnistuu täydellisyyttä hipova suoritus lähes joka kerta. Ori täytyy saada keskittymään täysillä käsillä olevaan tehtävään, sillä etenkin kilpailutilanteessa Cullynin keskittyminen saattaa herpaantua ikävin seurauksin. Ratsastajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada orin täydellinen huomio kiinnitetyksi jokaiseen pohkeen hipaisuun, ohjan tuntumaan sekä painoapuihin. Cullyn onkin sille päälle sattuessaan erittäin herkkä painoavuille ja orille riittää lähes joka tilanteessa erittäin kevyt ohjasote.

Cullynin pienoinen heikkous löytyy kuljetuspuolelta. Orin kanssa saa usein vääntää tovin ennenkuin se on suostuvainen kapuamaan ramppia pitkin trailerin uumeniin. Kun oria otetaan ulos trailerista on syytä muistaa, että Cullyn saattaa tulla melko vauhdikkaasti pihalle. Siispä hoitajille muistutukseksi, kunnon ote suitsista ennen trailerin luukun aukaisemista!

Sukutaulu ja -selvitys

i. Ponce de León
KRJ I
ii. Marquis of Cádiz
iii. Caparra
iie. Whitecap Bay
ie. Syrena
iei. Avernus
iee. Golden Dream
e. VIR MVA Ch Mask of Venom
KRJ I, KTK II
ei. Alcott
eii. Algar
eie. Edmunda
ee. Dewdney
eei. Grante Carlos
eee. Luella

ii. Marquis of Cádiz on hieman tuntemattomamman holsteinsuvun vesa. Kouluradoilla Intermediate tason luokissa kisannut ori on ollut urallaan varma suorittaja ja osaltaan tähän on varmasti vaikuttanut Marquisin yritteliäs ja kuuliainen luonne. Siitosorin ura ei toistaiseksi vielä Marquisin kohdalla ole lähtenyt urkenemaan, mikä tosin saattaa osin johtua orin omistussuhteista. Marquisin omistajat eivät liiemmin itse kasvata hevosia muuten kuin omaan käyttöönsä, eikä pieni tila ole pahemmin markkinoinutkaan orejaan jalostuspuolella.

iii. Caparra myytiin 4-vuotiaana Tanskaan yhdelle maan suurimmista kisa- ja siitostalleista. Tällä Grand Prix tason kouluorilla kehutaan olevan erityisen lennokkaat liikkeet. Luonteensa puolesta Caparra on haasteellinen hevonen ja siksi oria hoitavatkin pääasiassa vain raavaat miehet. Jalostuspuolella Caparra on ollut pettymys, sillä sen lähes sadasta jälkeläisestä vain muutama on onnistunut vakuuttamaan kansainvälisillä kilparadoilla.

iie. Whitecap Bay siirtyi kisakentiltä syrjään 8-vuoden iässä vaikean jännevamman seurauksena. Kenttäkisoissa menestyksekkäästi kisannut Whitecap loukkaantui kisojen maastorataosiolla, jonka jälkeen tammaa ei enää kilparadoilla nähty. Capin jalka parani usean kuukauden jälkeen siihen kuntoon, että tamma voitiin astuttaa. Kolmannen jälkeläisen saatuaan Whitecapin jalka alkoi kuitenkin oireilla niin pahasti, että eläinlääkäri suositteli painokkaasti tamman lopettamista. Kipulääkityksen voimin Whitecap pidettiin viimeisen varsansa vieroitukseen saakka hengissä, jonka jälkeen tamma laskettiin ikiuneen.

ie. Syrena on näyttelykehissä erinomaisesti menestynyt kuvankaunis tummanruunikko tähtipää. Tamma kantakirjattiin vuonna 2010 ensimmäiselle palkinnolle. Jälkeläisiä Syrenalla ei toistaiseksi ole vielä yhtä orijälkeläistä, Ponce de Leónia, lukuunottamatta enempää. Kouluradoilla kisaava tamma tanssahtelee toistaiseksi Va A tason koululuokissa. Liikettä tammalla tosin kehutaan löytyvän vaativammallekin tasolle.

iei. Avernus on kiitelty erityisesti rauhallisen luonteensa ja hyvän käsiteltävyytensä puolesta. Ori kisasi vielä muutamia vuosia sitten Grand Prix tason kouluradoilla, mutta nykyään Avernus on täysipäiväinen jalostusori. Avernuksen kilpailutulokset eivät ole olleet tasaisimmasta päästä, sillä ori on tehnyt niin huippusuorituksia kuin täysiä floppejakin.

iee. Golden Dream on itävaltalaisen Golden Oak siittolan kasvatteja. Tamma myytiin heti sen kilpailu-uran alussa Ranskaan, josta se muutaman vuoden kuluttua päätyi Amerikkaan, Marco Jenkinsin hoiviin. Golden Dream on käsiteltäessä helppo ja ratsastaessa miellyttävä. Tamman vahvuuksiin kuuluukin sen ilmiömäinen kyky lukea ratsastajaansa, mikä on suuri etu kilparadoilla. Toistaiseksi tamma on varsonut kahdesti.

ei. Alcott on tehnyt Euroopassa menestyksekkään uran kouluratsuna. Etenkin viime vuosina ori on ollut paljon tapetilla hyvien kilpailusuoritustensa ansiosta. Jalostuksen osalta orista ei toistaiseksi ole paljoa kerrottavaa, sillä orin jälkeläiset ovat kohtalaisen nuoria, eivätkä ne ole vielä kilpakentille saakka ennättäneet. Kotitallissaan Alcott on ehkäpä vielä suurempi tähti, kuin kilparadoilla, sillä orin iloinen ja vekkulimainen luonne on omistajan sanojen mukaisesti vienyt hoitajien sydämet mennessään.

eii. Algar on moniosaaja, joka on menestynyt lajissa kuin lajissa hieman keskivertohevosta paremmin. Pääpaino orin kilpailuttamisessa on ehdottomasti ollut esteillä ja ori onkin kisannut useamman vuoden 140cm luokissa hyvällä menestyksellä. Koulukisoissa ori on kerännyt ruusukkeita Va A tasolla ja silloin tällöin Algarin on nähty ottavan osaa myös kenttäratsastuskilpailuissa.

eie. Edmunda varttui yhdellä Saksan suurimmista siittoloista. Tamma myytiin yhdeksän vuoden iässä yhteen maan arvostetuimpaan ratsastuskouluun. Edmunda on toiminut tallin luottoratsuna ja oppimestarina omistajanvaihdoksesta lähtien ja tamman selässä ovat saaneet oppinsa muutamat Saksan tämänhetkisistä huippuratsastajista. Nykyään Edmunda viettää rauhallisempaa elämää asuen edelleen samaisella tallilla toimien siitostammana.

ee. Dewdney vaihtoi nuorella iällä omistajaa hyvin tiuhaan tahtiin. Tamma asui ensimmäisen kymmenen elinvuotensa aikana viidessä eri maassa ja oli omistuksessa kaikkiaan seitsemällä eri henkilöllä. Dewdneyn omistajan vaihdokset eivät johtuneet huonosta käsiteltävyydestä, vaan puhtaasti tamman hyvistä suorituksista GP-tason kouluratsastuskisoissa. 14-vuotiaana tamma viimein myytiin nykyiselle asuinsijalleen tanskalaiseen siittolaan, jossa Dewdney on siitä lähtien toiminut siitostamman tehtävissä.

eei. Grante Carlos vaihtoi omistajaa 5-vuotiaana ja päätyi suomenruotsalaisen amatööriratsastaja Mira Lindroosin ratsastamaksi. Kaksikko teki debyttinsä kansainvälisillä radoilla vuonna -97, mutta parivaljakon suurimmiksi saavutuksiksi jäivät kaksi kertaa peräkkäin voitettu Suomenmestaruus. Grante Garlos on luonteeltaan verrattain orimainen tapaus, mutta käsiteltävyydeltään orin on kehuttu olevan helppo. Holstein ori on hyväksytty -99 suomalaisten puoliveristen kantakirjaan, ja suurin osa orin jälkeläisistä edustaa kyseistä rotua.

ee. Luella myytiin 10-vuotiaana nuoren ruotsalaisratsastaja Marie Gustafssonin opetusratsuksi. Kaksikko aloitti yhteisen taipaleen Ruotsin aluetason kisoissa, mutta siirtyi nopeasti ratsastajan kehityksen ansiosta yhä vaativimmille tasoille. Kansainvälisille kilpakentille ratsukko siirtyi kaksi vuotta kestäneen yhteistyön jälkeen. Luellan parhaat vuodet kilparatsuna olivat kuitenkin jo takanapäin, joten tamma siirtyi syrjään Marien ykkösratsun roolista. Tamma pysyi kuitenkin koko elämänsä ajan Gustafssonin omistuksessa, pitäen majaa Marien sukutilalla muiden entisten arvokisahevosten joukossa.


Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Emä
tamma 21.02.2012 Serket PB Cryptitia PB
tamma 09.05.2012 Garden of Bones PB Gematria Rock
ori 24.04.2013 Kocoum PB Grimmauld PB
ori 03.04.2014 Supremé Cream Supremé Vanilla
tamma 15.09.2014 Scaon Changeling Scaon Caroline
tamma 09.01.2015 Aesar Qadira Strand Quadrin

NJ näyttelyt (vain sertit)


Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
13.01.2012 Virvatuli NJ Isla P. LKV1, irtoSERT, JS
14.01.2012 Praya Sporthorses NJ Terhi N. LKV3, irtoSERT, JS
29.02.2012 Snifffe's Showhorses & -ponies NJ Terhi N. LKV2, irtoSERT, JS
02.03.2012 al Qadir NJ shonna LKV3, irtoSERT, JS
20.11.2012 Kindergarten NJ Henna L. LKV3, irtoSERT, JS
06.12.2012 Kennwort NJ Peppi S. BIS2, MVA-sert


KRJ Kisat (60 sijoitusta)Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
09.01.2012 Sanbrook Dressage KRJ Int I 3/49
09.01.2012 Sanbrook Dressage KRJ Int I 3/50
10.01.2012 Sanbrook Dressage KRJ Int I 5/49
11.01.2012 Sanbrook Dressage KRJ Int I 5/50
12.01.2012 Sanbrook Dressage KRJ Int I 6/50
14.01.2012 Sanbrook Dressage KRJ Int I 2/49
20.01.2012 Fiktio KRJ Va B 6/50
21.01.2012 Fiktio KRJ Va B 2/50
23.01.2012 Mörkövaara KRJ Va B 3/40
24.01.2012 Yamera KRJ Va B 3/50
26.01.2012 Skurvash KRJ Int II 1/50
28.01.2012 Bairdon KRJ Va B 6/40
28.01.2012 Yamera KRJ Va A 1/50
31.01.2012 Crowthorne KRJ Va A 6/38
01.02.2012 Riihelä KRJ GP 4/40
30.01.2012 Skurvash KRJ GP 7/50
30.01.2012 Twisty Puzzle KRJ Va B 2/30
31.01.2012 Skurvash KRJ Int II 7/50
01.02.2012 Skurvash KRJ GP 6/50
01.02.2012 Land of Cannabian KRJ Int II 3/50
01.02.2012 Land of Cannabian KRJ GP 4/50
01.02.2012 Twisty Puzzle KRJ Va B 2/30
02.02.2012 Skurvash KRJ Int II 7/50
02.02.2012 Escanor Thouroughbreds KRJ Int I 1/40
02.02.2012 Riihelä KRJ GP 2/40
03.02.2012 Skurvash KRJ Int II 7/50
03.02.2012 Escanor Thouroughbreds KRJ Int I 4/40
03.02.2012 Land of Cannabian KRJ Int II 1/50
03.02.2012 Duren KRJ Va B 1/60
04.02.2012 Yamera KRJ Va A 2/40
05.02.2012 Land of Cannabian KRJ Int II 3/50
06.02.2012 Malkamäki KRJ Va B 3/60
06.02.2012 Fiktio KRJ Va B 2/50
06.02.2012 Land of Cannabian KRJ Int II 3/50
08.02.2012 Escanor Thoroughbreds KRJ Int I 5/40
11.02.2012 Bairdon KRJ Va A 4/40
12.02.2012 Skurvash KRJ GP 2/50
13.02.2012 Escanor KRJ Int II 3/40
14.02.2012 Ravenhook Stables KRJ Va A 6/40
15.02.2012 Fleurette KRJ Va A 5/50
15.02.2012 Fiktio KRJ Va B 2/50
15.02.2012 Crowthorne KRJ Int I 4/50
16.02.2012 Championtalli KRJ GP 4/60
20.02.2012 Skurvash KRJ Int II 2/50
21.02.2012 Skurvash KRJ GP 2/50
22.02.2012 Skurvash KRJ Int II 2/50
23.02.2012 Skurvash KRJ GP 7/50
24.02.2012 Skurvash KRJ Int II 4/50
24.02.2012 Skurvash KRJ GP 6/50
25.02.2012 Skurvash KRJ GP 6/50
21.06.2012 Praya Sporthorses KRJ GP 2/40
02.07.2012 KK Bailador KRJ PSG 1/70
03.07.2012 KK Bailador KRJ PSG 4/70
06.07.2012 Skurvash KRJ GP 1/50
09.07.2012 Skurvash KRJ GP 3/50
11.07.2012 Skurvash KRJ GP 1/50
19.07.2012 Yamera KRJ GP 7/50
20.07.2012 Freistingar KRJ GP 1/30
27.07.2012 Skurvash KRJ Int II 2/50
28.07.2012 Skurvash KRJ Int II 2/50


Päiväkirja

02.03.2012 - Cullyn oli jälleen ilmoitettu mukaan NJ:n alaisiin näyttelyihin. Järjestyspaikkana toimi tällä kertaa al Qadir, jonne suuntasimme jo aamun varhaisina tunteina. Cullynin näyttelymenestys on ollut tasaisen varmaa, mutta ori on toistaiseksi jäänyt paitsi MVA-serteistä. Onneksemme Cullyn käyttäytyy aina edukseen julkisissa tilaisuuksissa, eivätkä al Qadirin näyttelyt ole poikkeus. Ori sai hyvät arvostelut, mutta hävisi niukasti samassa luokassa esiintyneelle friisiläiskaksikolle Predatorille ja Zorf v.d. Durenille.

30.11.2012 - Cullynin kilpailusuoritukset ovat olleet vakuuttavia, mutta ori on toistaiseksi jäänyt sijoituksitta joka kuukausi järjestettävissä KRJ Cup -kilpailuissa. Tänään on taas aika lähteä koittamaan onneaan, ja usko oriiseen on korkealla. Ori on ilmoitettu sekä Intermediate II että Grand Prix luokkaan. Intermediate luokassa ori antoi selvästi parastaan, mutta orin pisteet eivät tälläkään kertaa riittäneet sijottuneiden joukkoon. 29 sija ei kuitenkaan ole lainkaan huono, sillä kovatasoiseen luokkaan otti osaa kaikkiaan 155 osallistujaa. GP luokassa Cullyn suoriutui jo selvästi heikommin, ja täytyy myöntää, ettei orin suoritus omaan silmäänikään näyttänyt erityisen vakuuttavalta. Ori jäikin selvästi ulos kärkikahinoista, sillä orin lopullinen paikka luokassa oli sijalla 105.

01.04.2014 - Viimeaikainen luistamiseni toimistotöistä oli kostautunut ikävimmällä mahdollisella tavalla ja toimiston suuri tammipöytä oli täynnä korkeita paperitorneja. Rehutilauksen lähetyksen keskeytti kuitenkin puhelimen vaativa pirinä ja harmistuneena keskeytyksestä vastasin hieman tiukkaan sävyyn puhelimeen.

Soittajaksi paljastui Kiiskinen, yhteistyötallimme Suprantin yhteistyökumppani. Hän halusi tiedustella, onnistuisiko Cullynin astua Suprantin omistamaa Vanilla tammaa. Kiiskinen selitti, että oli jo kysynyt asiaa Suprantin omistajilta ja että syntyvä varsa tulisi hänen omistukseensa. Vilkaisin nopeasti koneelta Cullynin papereita ja tulin siihen tulokseen, että orin olisi hyvä kustantaa elämistään tallissa astutusmaksuilla, sillä orin tilastot näyttivät tältä vuodelta pelkkää miinusta. Lupasin Kiiskiselle, että lähettäisin yhden erän pakastetta Suprantiin ja pyysin Kiiskistä soittamaan, mikäli ensimmäisellä pakaste-erällä ei saataisi tammaa tiineksi.

10.11.2014 - Raudikko ori liikkui tahmean oloisesti allani, mutten tällä haavaa jaksanut aloittaa taistelua hevosen kanssa sopivasta temmosta. Cullyn oli muutenkin enää kevyessä ratsastuskäytössä ja koko treenin tarkoitus oli vain saada purettua ylimääräinen energia orista, eikä suinkaan hioa koulukuvioita.

Laukkasin parhaillaan kahdeksikkoa hitaassa temmossa ympäri maneesia, kun tallin toinen omistaja Noose juoksi riemusta kiljuen heilutellen toisessa kädessään puhtaanvalkoista paperinivaskaa. Jopa Cullyn hätkähti hieman kovaäänistä ja ennen kaikkea nopeaa sisääntuloa. Ennätin juuri parahiksi hidastaa Cullynin vauhdin laukasta raviin, kun Noose jo kajautti orin saaneen lokakuun kantakirjaustilaisuudesta I-palkinnon. Minulta meni hetki tajuta partrenini sanat ja hyvä etten tippunut satulasta, kun tieto viimein iskeytyi pääkoppaani.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Kempke Hof