POULSARD

KRJ II

Nimi Poulsard Syntymäaika 28.07.2013, 12-vuotias (VARL)
Rotu Hannover Säkäkorkeus 170 cm
Painotuslaji Kouluratsastus Koulutustaso Ko: Grand Prix
Sukupuoli Ori Rekisterinumero VH14-011-0237
Omistaja VRL-01272, Redwall Kasvattaja Engel Abbing, Saksa

Luonnekuvaus

Kun saavut illalla tallille ottamaan sisälle nälkäistä hevoslaumaa ja kuulet orin kimeää hirnuntaa ja levottomat raviaskeleet portin suunnalta, ei kyseessä voi olla mikään muu hevonen kuin Poulsard. Possu on alati liikkeessä, oli se sitten tarhassa ulkoilemassa lajitovereidensa kanssa tai ratsastajan kanssa kentällä työskentelyssä. Tarhassa orilla on tapana ottaa hurjan näköisiä laukkaspurtteja ja villitä samalla tarhakaverinsakin laukkailemaan levottomasti ympäriinsä. Possu on mukava hoidokki siitä huolimatta, että se tuntuu olevan jatkuvasti liikekannalla ja erittäin levoton kaveri odottelemaan varusteiden laittoa.

Orin perushoitaminen on yleisesti ottaen suoritettava vikkelään, eikä hoitajan auta jäädä jaarittelemaan turhia. Possulla on aina kiire ja hermostuessaan paikallaan olemiseen se aloittaa varsinaisen sirkuksen. Muutamaan otteeseen tallin materiaalia on mennyt lunastukseen, kun huolimaton hoitaja on jättänyt orin tallikäytävälle kiinnitetyksi oman onnensa nojaan. Siivo oli sen verran hirveä, että hoitaja sai tapauksen jälkeen etsiä uutta työpaikkaa, eikä Poulsardia oteta enää käytävälle hoidettavaksi kuin eläinlääkärin ja kengittäjän tullessa paikalle.

Poulsard on luonnollisesti kengittäjän painajainen, sillä oria on hankala saada pysymään aloillaan tarvittavan ajan. Yleensä kengittäjä kiroaa melko raskaasti, kun tajuaa, kuka hevonen on kengitysvuorossa, kun Possu odottaa miestä käytävällä. Kengittäjän avuksi on aina oltava vähintään yksi hoitaja, jonka tehtävä on kiinnittää Possun huomio pois liikehdinnästä ja yleisestä pahanteosta, jotta ammattilainen saa työnsä tehtyä. Eläinlääkärin tulosta talliin Poulsard ei ole moksiskaan ja erittäin ronskina kaverina Possu nielee kiltisti matolääkkeen pahemmin vastaan kapinoimatta. Toisin kuin kengittäjä, lekuri pitää Possua varsin asiallisena kaverina ja nämä kaksi tulevat hyvin juttuun keskenään.

Ratsastaja joka kaipaa vireää kaveria kenttätyöskentelyyn ei tule pettymään Possun kanssa, sillä ori jaksaa temmeltää niin maastossa kuin kentälläkin. Vaikka Poulsard ei ole säikky maastoillessa, eikä koskaan aiheuta todellista päänvaivaa, saattaa orin hurjan näköinen laukka näyttää aivan päättömältä. Jos ratsastaja ei pelkää istua vauhdikkaan orin satulassa, saattaa ori tarjota ikimuistoisen hauskoja tilanteita tallin takametsissä. Ori ei pahemmin pelkää luonnossa liikkuvia otuksia, mutta jos lenkkipolulle hyppää hirvi vastaan, saattaa Possu ottaa jalat alleen. Onneksi ori juoksee suoraan tallipihaan ja jos vain ratsastaja on pysynyt kyydissä siihen saakka että ori pysähtyy, ei vahinkoa ole päässyt sattumaan.

Possu omaa erittäin sirot ja irtonaiset liikkeet, mikä oli yksi vaikuttavista tekijöistä orin ostohetkellä. Upeiden liikkeidensä lisäksi Possu on yksi tallin miellyttävimmistä ratsastettavista oreista, sillä ori kulkee kauniisti kevyellä otteella, eikä sen kanssa tarvitse taistella jokaisella askeleella. Orin iloinen ja persoonallinen luonne tulee hyvin esille laukan aikana, sillä Poulsardin askelissa on tiettyä sille ominaista lennokkuutta, jonka jokainen orin lähemmin tunteva tunnistaa Possulle ominaisena piirteenä.

Kisa-aamuina intoa täynnä oleva Possu on varsin räjähdysherkkää tavaraa ja hoitaja saakin varoa, ettei köriläs tunge ulos karsinasta kun on aamukaurojen aika. Traileriin ori astelee suurella itsevarmuudella, sillä kilpailemisesta aina innoissaan oleva herra ei malta pysyä nahoissaan, kun se tietää, minne ollaan menossa. Matkan aikana Possu tosin saattaa ikävystyä ja alkaa terrorisoimaan trailerin seiniä, mutta pahempaa jälkeä orin ei tilanpuutteen vuoksi koskaan saa aikaan. Kavioiden paukkuminen seiniä vasten on vain kestettävä kuljetuksen ajan.

Kisoissa ori ei vielä ole pettänyt odotuksia, vaikkei se aina ole illan johtotähti, olemme silti olleet erittäin tyytyväisiä tähän hannoverilaiseemme. Poulsard yrittää aina kympillä, eikä sorru oreille tyypilliseen machoiluun vaan antaa ratsastajan määrätä tahdin. Lämmittelyalueella on tottakai pidettävä Possu erillään muista hevosista ja ori vaatii todellakin kunnolliset lämmittelyt, että se varmasti taipuu kaikille vaadittaville kiemuroille kuin pullataikina, kun hetki koittaa. Kilpailuhermoissa Possun kohdalla ei ole valittamissa, sillä ori osaa sulkea loistavasti kaiken epäolennaisen ulkopuolleen. Poulsard onkin todella pommin varma kilpahevonen, joka on syntynyt viihdyttämään katsojia taidoillaan.

Sukutaulu ja -selvitys
i. Vester evm
musta, 170 cm
ii. Theodor II
mustanruunikko, 168 cm
iii. Siegehard
iie. Waltraud
ie. Priska
musta, 167 cm
iei. Merten
iee. Irmtraud
e. Kasimira evm
punaruunikko, 169 cm
ei. Gottschalk
punaruunikko, 170 cm
eii. Hartmann
eie. Kriemhilde
ee. Aloisa
musta, 168cm
eei. Kayetan
eee. Constanze



i. Vester on tunnettu saksalainen jalostusori, joka ei tosin ole elämänsä aikana kilpaillut kouluradoilla sitten nuoruusvuosiensa, mutta orin avut jalostuspuolella painottuvatkin toisenlaisiin asioihin. Vester on hienon ja menestyksekkään koulusuvun vesa, joten tällä orilla on ollut syntymästään asti huima määrä kapasiteettia, eikä sen ole tarvinut raivata tietään omistajansa suosioon. Tämä musta 170cm korkea ori omaa katseenkestävän rakenteen ja sävyisä luonne on tottakai monen sukupolven tarkan jalostuksen tuote. Kouluradoilla orilla tosiaan ei ole meriittejä esiteltävänään, mutta siitä huolimatta Vester on ollut erittäin suosittu jalostusori, etenkin kotimaassaan Saksassa.

ii. Theodor II on juuri se ori, mikä tekee Poulsardin suvusta arvokkaan. Ori kilpaili aktiiviuransa aikana hienolla menestyksellä Grand Prix tason koululuokissa ja menestystä sateli niin Saksassa kuin Benelux-maissakin. Jalostusoikeudet Theodotin kohdalla ovat tosin rajoittuneet vain sen kotimaahan Saksaan ja tästä syystä etenkin naapurimaista tuodaan tammoja aktiivisesti Theodorin astuttavaksi. Eläkepäiviään viettävä Theodor on saanut olla koko elämänsä ajan synnyinkodissaan Bergenin puoliverissiittolassa ja yksi syy tähän erityisoikeuteen löytyy varmasti Theodorin säyseästä luonteesta.

ie. Priska on tyypillinen saksalainen jalostushevonen, joka on kokenut sen tavallisimman tammoihin kohdistuvan kohtelun. Epäilemättä Priskalla olisi ollut näytettävää kilpakentillä, mutta koska Saksassa orit ovat pääasiallisesti meriittienmetsästäjiä ja tammat enemmänkin vain jalostushevosia, on mustanpuhuva Priskakin saanut tämän kohtalon osakseen. Puolenkymmentä jälkeläistä maailmaan tuonut Priska on ollut hyvä sijoitus omistajalleen Frank Ehrenille, sillä kaikki tamman jälkeläiset ovat menestyneet hyvin kilpakentillä, erityisesti juuri kouluradoilla.

e. Kasimira kärsi synnynnäisestä jalkavaivastaja sen vuoksi tammasta ei koskaan ollut kilparatsuksi. Kelpo suvusta tulevalla tammalla arveltiin olevan kapasiteettia kansalliselle tasolle saakka, mutta Kasimiran kanssa ei koskaan päästy niin pitkälle, kun jalka alkoi vaivata. Engel Abbingin omistuksessa oleva punaruunikko tamma on varsonut kaikkiaan kahdeksan kertaa ja Kasimiran tunnetuimpiin jälkeläisiinkuuluvat Belgiassa vaikuttava ori Kazaar sekä Kashmire-tamma, joka on saavuttanut hienoja kilpatuloksia kansallisen tason kouluradoilla.

ei. Gottschalk on oiva osoitus siitä, että rahalla saa lähes kaiken mitä haluaa. Ori tulee varsin tuntemattomasta itävaltalaisesta sukulinjasta, mutta koska orin omistaja Paris Wetter sattuu olemaan rikas perijätär, on hän kuskannut Gottschalkia varsasta saakka maailman huippukouluttajilla valmennettavana. No, totuushan on kuitenkin se, että Gottschalkilla on ollut myös synnynnäisiä taipumuksia kouluradoille, eihän orista muuten olisi koskaan tullut kansallisen tason kouluratsua. Joka tapauksessa Paris kuljetti oriaan ympäri Eurooppaa huippuvalmentajilla ja tuloksena oli Intermediate-tason vahva suoriutuja. Paris itse ei orilla kilpaillut, vaan tämän kunnian sai tanskalainen Hans Mikkelsen, jonka kanssa Gottschalk on saavuttanut parhaat tuloksensa kouluradoilla.

ee. Aloisa on tamma, jolla on varsin mielenkiintoinen historia. Tamma jäi jo maitovarsana orvoksi, kun sen emä Constanze meneshtyi lähes heti varsomisen jälkeen. Tuolloin Belgiassa asunut tamma myytiin yksivuotiaiden huutokaupassa eräälle belgialaiselle hevosvälittäjälle. Aloisa oli kyseisen hevosvälittäjän omistuksessa 4-vuotiaaksi asti, jolloin tamma sai kattavan ratsukoulutuksen. Aloisa sai paljon huomiota varsavuosiaan, miksipä muutenkaan kuin ollessaan orpovarsa. Luonteeltaan tamma on kuitenkin tasapainoinen, tosin hieman turhamainen. Belgiasta Aloisa matkasi loppujen lopuksi Saksaan, jossa sen kilpaura viimein pääsi alulleen. Tamma menestyi hyvin Va A tason koulukilpailuissa, esteillä ruusukkeita kahmittiin 130cm luokissa. Musta tamma on varsonut vasta kaksi kertaa.


Jälkeläiset
Syntynyt Nimi Emä
tamma 24.08.2014 KWB Merengue KWB Lambada
tamma 15.06.2014 Parvati CBR Cerise
tamma 01.03.2015 Redwall Pearlwhite Jaqueminot
ori 03.10.2021 Redwall Pucchini Gwynevere


NJ näyttelyt (vain sertit)
Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
00.00.0000 paikka NJ tuomari serti


Kilpailukalenteri (61 sijoitusta)
Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
08.02.2014 Tackleberry KRJ GP 3/40
09.02.2014 Vaapukka KRJ GP 6/40
09.02.2014 Littleness KRJ Va B 6/50
10.02.2014 Tackleberry KRJ GP 2/40
12.02.2014 Vaapukka KRJ GP 3/40
13.02.2014 Vaapukka KRJ GP 1/40
14.02.2014 Vaapukka KRJ GP 3/40
15.02.2014 Vaapukka KRJ GP 4/40
15.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 2/40
15.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 3/40
17.02.2014 Aittohaara KRJ Va B 2/40
17.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 5/40
18.02.2014 Vaapukka KRJ GP 6/40
18.02.2014 Jadessa Warmbloods KRJ GP 2/50
18.02.2014 Kilpailukeskus Ginger KRJ GP 7/50
18.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 6/40
19.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 6/40
19.02.2014 Kilpailukeskus Ginger KRJ GP 4/50
20.02.2014 Kadotetut Suomenhevoset KRJ GP 2/30
20.02.2014 Verner KRJ Va B 3/40
20.02.2014 Verner KRJ Va B 2/40
20.02.2014 West Coast Warmbloods KRJ GP 5/40
21.02.2014 Kilpailukeskus Ginger KRJ GP 4/50
22.02.2014 West Coast Warmbloods KRJ GP 1/40
22.02.2014 Vaapukka KRJ GP 4/40
22.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 3/40
23.02.2014 Ramya Ranch KRJ GP 3/41
23.02.2014 Ramya Ranch KRJ GP 4/41
24.02.2014 West Coast Warmbloods KRJ GP 3/40
24.02.2014 Kilpailukeskus Ginger KRJ GP 3/50
25.02.2014 Kirbera KRJ Va B 4/30
25.02.2014 Ramya Ranch KRJ GP 6/41
26.02.2014 Odelie's Loves KRJ GP 5/30
26.02.2014 Vaapukka KRJ GP 1/40
27.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 2/40
28.02.2014 Odelie's Loves KRJ GP 1/30
28.02.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 4/40
01.03.2014 Odelie's Loves KRJ GP 3/30
01.03.2014 Odelie's Loves KRJ GP 1/30
03.03.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ GP 4/40
04.03.2014 Carbon Sporthorses KRJ GP 6/40
06.03.2014 Verner KRJ Va B 3/30
07.03.2014 Verner KRJ Va B 2/30
13.03.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ GP 2/40
13.03.2014 Kilpailukeskus Ginger KRJ Va B 8/80
13.03.2014 Littleness KRJ Va B 4/37
14.03.2014 Kilpailukeskus Ginger KRJ Va B 6/80
14.03.2014 Pirunkorpi KRJ GP 2/100
14.03.2014 Littleness KRJ Va B 2/37
15.03.2014 Halden KRJ Int II 3/40
15.03.2014 KK Bailador KRJ Va B 4/80
15.03.2014 Reposaari KRJ GP 7/100
16.03.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ GP 4/40
17.03.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Va B 4/40
18.03.2014 Pirunkorpi KRJ GP 4/100
19.03.2014 Branwen Farm KRJ Va B 6/80
20.03.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Va B 3/40
20.03.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ GP 1/40
21.03.2014 KK Bailador KRJ Va B 5/80
21.03.2014 Kilpailukeskus Ginger KRJ Va B 8/80
21.03.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ GP 6/40
24.03.2014 Aaltolan Perinnetila KRJ GP 3/30
25.03.2014 Aaltolan Perinnetila KRJ GP 5/30
23.04.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 5/40
26.04.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 3/40
29.04.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 1/40
29.04.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 6/40
03.05.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 2/40
04.05.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 4/40
05.05.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 4/40
09.05.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 4/40
12.05.2014 O'Polo Warmbloods KRJ GP 2/40
28.02.2015 Oldfinion Dressage Helmikuun KRJ Cup GP 15/202

Päiväkirja

30.12.2013 - Poikkeuksellisen kova talvi näytti iskeneen myös Saksan rannikkoalueelle. Lunta pyrytti vaakasuorassa ja pakkasta oli lähes parikymmentä astetta, kun ajoin vanhalla vuokra-auton rämällä kohti Engel Abbingin omistaa Abbington siittolaa. Muutamaan kertaan harhaan ajettuani saavuin viimein pienelle tilalle, jota hallitsi suuri punainen tallirakennus. Engel oli minua jo vastassa kääriytyneenä jokaiseen omistamaansa vaatekappaleeseen tai siltä se ainakin näytti. Nopean kättelyn jälkeen siirryimme tallin lämpöön.

Engelin siittolassa majaili noin parikymmenpäinen hevoslauma. Nainen johdatteli minut tallin perälle, jossa Poulsard-niminen tumma ori odotti minua käytävälle kiinnitettynä. Nuori hevonen oli Engelin oma kasvatti, mutta sukupuolestaan johtuen Poulsard oli päätynyt myytävien listalle. Ensisilmäyksellä ori näytti terveeltä ja hyväluustoiselta ja lihaksisto oli hyvin kehittynyt. Engel selosti orin taustoja, muun muassa sen sukupuusta muutaman mielenkiintoisen seikan, sekä miten Poulsardin kanssa oli koulutuksessa edetty. Engel huikkasi satulahuoneen suuntaan ja siinä samassa tallityttö kiikutti paikalle Poulsardin varusteet. Olimme sopineet etukäteen, että kokeilisin oria ennen kauppojen tekoja.

Poulsard oli prikulleen sellainen, kuin sen kasvattaja oli oria kuvaillut. Reipas, energinen ja halukas näyttämään taitojaan. Poulsardin askellus oli miellyttävää jokaisessa askellajissa ja ori tarpoi maneesin pitkää sivua ponnekkaalla askeleella. Muutaman helpon koululiikkeen kokeiltuani ja todettuani Poulsardin suoriutuvan niistä moitteetta olin myyty. Muutaman kierroksen jäähdyttelyn jälkeen ojensin orin ohjat samalle tallitytölle, joka oli Poulsardin varustanut ja riensin Engelin perään toimistoon hieromaan kauppoja.

28.02.2015 - Poulsardin kisaura oli saatu pakettiin jo reilusti viime vuoden puolella, mutta Oldfinion Dressagen KRJ Cupin lähestyessä en voinut vastustaa kiusausta ja ilmoittaa oria mukaan Grand Prix luokkaan. Poulsard oli pysynyt hyvässä kunnossa, sillä oria oli ratsastanut lähistöllä asuva nuori hevosammattilainen, joka haaveili kilparatsastajan urasta. Tokihan kaksikon treenaus ei ollut aivan GP-tasoa, mutta ainakin orin peruskunto oli kohdillaan. Muutaman viikon aktiivinen harjoittelu Poulsardin kanssa tuntui tuovan orissa esiin taas vanhat taidot.

Kuten tavallista, KRJ Cup oli jälleen kerännyt huiman osallistujamäärän ja vieläkin huimemman yleisön paikalle seuraamaan tapahtumaa. Puolsard tuntui olevan hieman kuohuksissa kisa-alueen vilinästä, enkä voinut syyttää oria kiihtymisestä. Olihan Poulsard saanut pitkään olla kotona ja yhtäkkiä se oli taas repäisty kisojen kiihkeään tunnelmaan. Annoin Poulsardin sen vakituiselle ratsastajalle lämmiteltäväksi samalla, kun lähdin itse tekemään ilmoittautumista.

Poulsardin ja minun vuoron koittaessa havaitsin orissa tavallisuudesta poiketen pientä jännittämistä, mutta ori pysyi kuitenkin hyvin hallinnassani. Kouluohjelma sujui meiltä pääpiirteittäin hyvin, vaikka muutamassa kohtaa Poulsard ei reagoinutkaan aivan vaaditulla tavalla apuihin ja siirtymiset tapahtuivat aavistuksen myöhässä. Epäilin tuomareiden myös rokottavan yleisilmeestä, sillä ikääntynyt Poulsard ei koonnut itseään aivan entiseen tapaansa, vaikka ero nyt ei kummoinen ollutkaan ja tumma ori oli yhä komea näky koulukehässä. Lopulta aavistukseni osuivatkin oikeaan, sillä kymmenen kärki jäi haaveeksi, mutta olin kuitenkin erittäin tyytyväinen Poulsardin esiintymiseen. Harva kisauransa lopettanut hevonen kykeni samanlaiseen suoritukseen ja vielä näin lyhyellä harjoitusjaksolla.



virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Fox Fire Farm