Skurvash
virtuaalihevonen - a sim-game horse
DEAD BY DECEMBER PBNimi Dead by December PB, Brandon Rotu Holstein
Sukupuoli Ori Säkäkorkeus 174cm
Syntynyt 01.12.2008 Ikä 8-vuotias
Koulutustaso Ko: GP, Re: 120cm Rekisterinumero VH05-044-7095
Painotus Kouluratsastus Saavutukset KRJ I
Kasvattaja Skurvash Omistaja Skurvash
Jalostuskäytössä vain omille ja yhteistyötallien tammoille!Photos © Bagoniebos

Jos joku tarpeeksi typerä ja elämänsä totaalisesti kaikelle turhalle menettänyt on joskus sattunut vierailemaan Skurvashissa ja tutustunut tallin seinähulluihin nelijalkaisiin kinkkuihin, ei voi mitenkään olla tietämättä, kenen kersa ori nimeltään Dead By December PB on. Brandon on kuin täydellinen kopio isästään (no jossei nyt aivan, sillä Branilla on kokoa hiukkasen enemmän), sen näkee typeräkin. Toisinaan orit menevät sekaisin kun niitä haetaan ulkoilemasta ja Strider tukitaankin vahingossa poikansa boksiin ja toisinpäin. Käytöksessä näillä kahdella on tosin niin silmiinpistäviä eroja, joista nämä kaksi tunnistaakin nopeammin erilleen kuin ulkoisia piirteitä tiiraillessa. Brandon on tullut isäänsä siinä, että ori käyttäytyy enimmälti mallikelpoisesti ja karsinassaan ori on itse rauhallisuus. Brandonissa on vain se pikku juttu, että ori on kuitenkin jäänyt jumittamaan lapsen tasolle ja näin ollen Brandon on leikkisä kaveri. Otetaan vaikka esimerkiksi eräs kaunis talviaamu, kun eräs pahaa-aavistamaton random tallityöntekijä oli menossa erään Brandon-nimisen orin karsinaan tarkoituksenaan sukia orin hohtavan valkoista karvaa (okei, siinä oli hieman pissaläikkiä, mutta tallin imagon säilyttämisen takia sitä ei tässä mainosteta!). Sattui kuitenkin niin, että Brandon oli niin ihastuksissaan uudesta kaverista, että alkoi välittömästi tehdä tuttavuutta tämän riisitautisen hoitajan kanssa. Aluksi ori tutki läpi kaikki taskut herkkujen toivossa. Sitten laskettiin päätä syliin ja puhistiin pikkaisen. No, Brandon päätti lopulta hieman kokeilla puskea päällään. Tuloksena se, että hoitaja paiskautui kuin märkä rätti karsinan seinää vasten.

Ja haluan vielä varmistaa, että kaikki ymmärsivät oikein. Dead By December PB aka Brandon (tai joissain tapauksissa Brani) ei ole väkivaltaan taipuvainen yksilö. Ori ei vain voinut aavistaa, että pieni tönäisy saisi tämän selvästikin suositelavien painorajojen alapuolella keikkuvan hoitajan ottamaan lentomatkaa kohti karsinan seinää. Brandon on muutoin oikein kiva kaveri, mutta kuten äskeisestä esimerkistä voitte huomata, ori ei aina tiedä missä raja kulkee. Hieman raisunpuoleiseksi haukuttu ori on kuitenkin tallitavoiltaan moitteeton, sillä Brani ei harrasta eräistä tallitovereistaan poiketen yhteisten tilojen vandalisointia. Orin varustaminen ratsastuskentälle hiipparointia varten sujuu mutkitta (mutta vain, jos varusteiden laittaja tietää, miten satula ja suitset laitetaan hevoselle oikeaoppisesti), sillä Brandon on optimisti ja aina valmis kohottamaan kuntoa ja lihasmassaa, jotta näyttäisi tyttöjen silmissä vieläkin komeammalta.

Ja tästä päästäänkin kätevästi aiheeseen orin taluttaminen. Brandon on iisi nakki. Tyttöjen lähelle ei saa mennä, viisainta on myös pysyä kaukana samasta sukupuolesta. Tuulisella ilmalla Brani on toisinaan hieman hosuli, sateella ja kurakeleillä ori rakastaa loiskutella lätäköissä. Kesällä mehevä ruohotupas voi kiinnostaa enemmän kuin talliin talsiminen. Tallipihaan kaartava täysperävaunurekka voi saada Branin hieman hämilleen (lue: täyteen paniikkiin). Kun orin kanssa vain muistaa olla valppaana, voi tallista tarhaan ja sieltä takaisin päästä täysin haavereitta.

Brani on oikein kiva treenikaveri, mutta valitettavasti orin lapselliset käytöstavat tuppaavat toisinaan punkemaan esiin myös sopimattomalla hetkellä. Vaikkapa silloin, kun jollekin ulkopuoliselle pitäisi esitellä orin osaamista, saattaa Brandon pistää melkoisen sopan alulle. Ensinnäkin, kun ratsastajan pitäisi päästä kömpimään tylikkäästi satulaan, saattaa Brandon ottaa ennakkoa ja lähteä alkukäynneille siinä vaiheessa, kun ratsastajalla on vasta ensimmäinen jalka jalustimella. Alku sujuu tämän jälkeen mutkitta, mutta kun orilta pitäisi alkaa vaatia enemmän, alkaa Brani tehdä ihmeellisiä siivuutteluita ja taipua ilman mitään kunnollista syytä yhtä mutkalle kuin parasta laatua oleva kierrekorkki. Brandon rakastaa myös ottaa laukkapyrähdyksiä kesken mitä tahansa hommaa. Näistä pikku jutuista johtuen Brandonia ratsastaakin harvemmin ketkään muut kuin itse tallin omistajat, jotka osaavat jo ennakoida, milloin Branilta on tulossa ilmainen, mutta täysin sääntöjen vastainen pohkeenväistö tai reipas laukkaspurtti juuri kun ollaan siirtymässä piaffeen. Brandon vaatii enenmmän työstämistä kuin yksikään tallin muista elikoista, mutta toisaalta taas ori on erittäin kuuliainen ja lopettaa pelleilyn heti kun sitä ymmärtää orilta pyytää.
i. Strider GER
KRJ I, YLA 2
holst
ii. Frozen North evm
kimo, 173 cm
holst
iii. Autumn Winds
iie. Shadeweaver
ie. Eskhata evm
punaruunikko, 168 cm
holst
iei. Hollowburn
iee. Neptune Towers
e. Venom GER
KRJ II
holst
ei. Grayscale evm
rautias, 174 cm
holst
eii. Gray Singer
eie. Faust In Exile
ee. Mongrel evm
punarautias, 167 cm
holst
eei. Wolvesclan
eee. Sweet Leaf


ii. Frozen North on näyttävän näköinen ja kokoinen kimo ori Saksasta. Dresdenin liepeillä sijaisevassa kilpatallissa majaileva ori on yksi tulevaisuuden huippunimistä, sillä orin kilpaura kouluradoilla on alkanut lupaavasti. Seitemän vuotias North on kisannut hyvällä menestyksellä vaativissa koululuokissa ja orilla tähdätään muutaman vuoden kuluttua kansainvälisiin kilpailuihin. Ori on astunut vasta muutaman hassun tamman, mutta Northille ennustetaan menestystä kouluratojen ohella myös jalostuspuolella.

iii. Autumn Winds muistetaan hevospiireissä surullisen kuuluisana tapauksena. Kauniista ja tasapainoisista liikkeistään tunnetuksi tullut ori joutui luopumaan lupaavasta kouluratsun urastaan vaikean jännevamman takia. Jäädessään vain talliin seisomaan orista tuli loppujen lopuksi niin pahansisuinen, että se jouduttiin ruunamaan. Tämäkään ei pahemmin orin käytöstä tasannuttanut ja erään ikävän tapaturman seurauksena Autumn Winds lopetettiin kymmenen vuoden iässä. Orilla on puolentusinaa jälkeläistä, jotka kaikki perivät isänsä värityksen, kouluratsun lahjat eivät sitten aivan yhtä hyvin.

iie. Shadeweaver on Itävallasta lähtöisin oleva pirtsakkaluonteinen tamma. Koulu- ja esteradoilla amatööritasolla harvakseltaan kilpaillut tamma on yksityisomistuksessa eräällä nuorella saksattarella. Omistajansa talousongelmien takia Shade matkasi vuokraajansa kanssa Ruotsiin, jossa tamma toimi lähinnä puskaratsuna. Ruotsissa asuessaan Shade varsoi kaksi kertaa, josta toinen kerta päätyi varsan luomiseen. Nyt jo ikääntynyt tamma toimii seurahevosena. Jälkeläisiä Shadelle kertyi ennen totaalista eläkkeelle siirtymistä viisi kappaletta.

ie. Eskhata tunnetaan saksalaiskasvattajien keskuudessa taitavana, mutta järkeä vailla olevana tammana. Eskhatan kapinointi ratsastajaansa vastaan on jotain käsittämätöntä, sillä muutoin niin lahjakas ja tallitavoiltaan sopuisan tamman käytös muuttuu heti, kun sille laitetaan satula selkään. Muutaman kisakokeilun jälkeen Eskhata on siirretty pois kisaavien hevosten listalta. Tamman käytös on muuttunut silmiinpistävän paljon sen jälkeen, kun sen ei ole tarvinut mennä punnertamaan ratsastuskentälle. Hyväksi seurahevoseksi osoittautunut Eskhata on pitänyt erinomaista huolta myös jälkikasvustaan, joten äidinvaisto sillä ainakin ollut paikallaan.

iei. Hollowburn on vaikuttavan näköinen, rungoltaan massiivinen punaruunikko ori. Hollow omaa puhtaat ja irtonaiset liikkeet, jotka ovat olleet omiaan siivittämään orin kilpauraa kouluradoilla. Intermediate tason kouluratsu on kilpaillut niin kotimaassaan Saksassa kuin muutamissa muissa Euroopan valtioissa. Hollow on tällä hetkellä yksityisomistuksessa, mutta on huhuttu, että tämä huippuarvoks ori myytäisiin ainakin osittain sen kilparatsastajalle Edward Wintonille. Hollow on ollut suosittu jalostushevonen, sillä sen oma suku on varsin harvinainen, juurikin siitä syystä, ettei Hollowburnin lähisukulaisissa ole menestyneitä kilparatsuja. Orin saavutukset kilparadoilla ovat taas olleet omiaan herättämään saksalaisten holsteinkasvattajien huomion.

iee. Neptune Towers on perushevonen, joka ei pahemmin ole kilpaillut. Tamma asuu tällä hetkellä Rocho Warmbloodsin tiluksilla, jossa Neptunea käytetään nuorten koulutettavien hevosten seuraratsuna. Tamma on yleensä nuorikkojen mukana maastossa, missä vanhan ja kokeneen tamman rauhallisuus rauhoittaa nuoria ja vilkkaita ratsuja. Muutamaan otteeseen varsonut Neptune on taas tallitavoiltaan ikävä tapaus, eikä vanhaa ja kärttyistä Neptunea kukaan haluaisi vapaaehtoisesti hoidella. Siinä missä Neptunen varsa Eskhata on perinyt isältään karvapeitteen värin ja hyvän kouluratsun ominaisuudet, nurinkuriset tavat ovat taasen peruja äidin puolelta.

ei. Grayscale on rautias saksalaisori, joka ulkomuodollisesti muistuttaa Brandonin emää Venomia hyvin paljon. Massiivinen ori ei hienoista kouluratsun liikkeistään huolimatta pärjännyt mainittavan hyvin kouluradoilla, sillä omapäinen ori tapasi järjestää jos jonkinmoista esitystä aina pahimmalla mahdollisella hetkellä. Grayscalea yritettiin jopa kantakirjaan, mutta kuten olettaa saattaa, ei ori luonnetesteissä pärjännyt kovinkaan kaksisesti ja haaveet kantakirjauksesta jäivät. Ori on ollut kuitenkin suosittu jalostushevonen ja useimmat orin jälkikasvusta ovatkin perineet isänsä rautiaan värityksen.

Jälkeläiset
03.01.'09 t. Amor E Morte PB
20.02.'09 t. Tropica Tinkerbell
27.02.'09 o. One Night Stand PB
06.03.'09 t. Regatta Celt
27.04.'09 t. Devotion PB
29.03.'11 t. Ballant Amorpha


KRJ Kisat (69 sijoitusta)

Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
16.1.2009 Myste KRJ KN Special 5/50
17.1.2009 Shadiya Arabians KRJ Va B 2/44
17.1.2009 Zur�ck KRJ Va A 3/14
19.1.2009 Saveria KRJ He B 3/100
20.1.2009 Rowea KRJ He C 3/50
20.1.2009 Amable KRJ He B 2/50
21.1.2009 Tropica KRJ Int I 2/40
22.1.2009 Keljo KRJ He C 5/50
22.1.2009 Evergrey KRJ Va A 1/60
22.1.2009 Skurvash KRJ Va B 4/71
22.1.2009 Roxbury KRJ GP 3/30
22.1.2009 Skurvash KRJ Int I 3/40
22.1.2009 Hamilton KRJ Va A 2/50
23.1.2009 Keljo KRJ He C 4/50
23.1.2009 Skurvash KRJ Int II 2/66
23.1.2009 Roxbury KRJ GP 1/30
24.1.2009 Skurvash KRJ Int II 6/66
25.1.2009 M�rk�vaara KRJ He A 1/40
25.1.2009 Hamilton KRJ GP 1/30
26.1.2009 Roxbury KRJ GP 5/30
28.1.2009 Pikantti KRJ He C 1/50
28.1.2009 Roxbury KRJ GP 2/30
2.2.2009 Roxbury KRJ GP 3/30
4.2.2009 Jerry KRJ Va B 3/40
5.2.2009 SOHO KRJ He A 4/65
6.2.2009 Jerry KRJ Va B 6/40
6.2.2009 Roxbury KRJ GP 5/30
6.2.2009 Tropica KRJ GP 2/40
7.2.2009 Jerry KRJ GP 4/40
8.2.2009 LAC KRJ Va A 3/50
10.2.2009 Roxbury KRJ GP 4/30
12.2.2009 Tropica KRJ GP 5/30
13.2.2009 Roxbury KRJ GP 2/30
14.2.2009 Marceille KRJ Int II 1/100
17.2.2009 Hamilton KRJ GP 3/40
18.2.2009 Hamilton KRJ GP 1/40
20.2.2009 Malsamo KRJ Va A 6/50
20.2.2009 Cisben KRJ GP 1/60
20.2.2009 Cisben KRJ GP 5/60
21.2.2009 Mary's Siittola KRJ GP 5/32
21.2.2009 Hamilton KRJ GP 5/30
22.2.2009 Daftomor KRJ Int I 1/68
22.2.2009 Aworei KRJ He A 1/30
23.2.2009 Gotham Warmbloods KRJ GP 3/60
24.2.2009 Gotham Warmbloods KRJ GP 7/60
24.2.2009 Hamilton KRJ GP 2/28
25.2.2009 H�mypuro KRJ Int I 7/80
25.2.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 2/100
26.2.2009 Evergrey KRJ GP 6/50
27.2.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 3/100
1.3.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 2/100
1.3.2009 Gotham Warmbloods KRJ GP 2/60
3.3.2009 Kilpailukeskus Stewart KRJ GP 3/50
4.3.2009 Arwyn KRJ GP 5/52
4.3.2009 Marceille KRJ GP 1/50
5.3.2009 Marceille KRJ GP 6/50
6.3.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 10/100
7.3.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 4/100
7.3.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 1/100
8.3.2009 Gotham Warmbloods KRJ GP 4/60
9.3.2009 Arwyn KRJ GP 5/52
12.3.2009 Gotham Warmbloods KRJ GP 6/60
13.3.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 1/30
14.3.2009 Devilish Dressagemasters KRJ GP 2/30
14.3.2009 Marceillle KRJ GP 1/40
15.3.2009 Marceille KRJ GP 2/40
16.3.2009 Marceille KRJ GP 4/40
21.3.2009 Roxbury KRJ GP 5/30
24.3.2009 Robillard Warmbloods KRJ GP 4/30


Päiväkirja
08.12.2008 - Vuoden verran täyttänyt Brandon kokee tänään yhden elämänsä suurimmista mullistuksista - emästään vieroittamisen. Oria on valmisteltu tapahtumaan taluttelemalla sitä jo useamman viikon emästään etäämpänä, kuitenkin niin, että kimolla vuotiaalla on aina ollut näköyhteys Venomiin. Aamutoimet suoritettiin tallissa normaaliin tapaan, mutta puolen päivän aikaan, kun hevoset oli tarkoitus viedä tarhaamaan, erotettiin Brandon muiden joulukuun varsojen kanssa emistään ja vietiin tallin läheiseen tarhaan. Kun ori tajusi, ettei emää ollutkaan turvaa antamassa, se juoksenteli muiden varsojen tapaan aidan viertä kiljuen sydäntä särkevästi sen perään. Katselimme tallin toisen omistajan kanssa sivusta tuttua rituaalia, jonka jokainen varsa aikanaan suorittaa siihen puuttumatta. Kuten olimme otaksuneetkin, oli Brandon varsoista ensimmäinen, joka hyväksyi sen tosiseikan, ettei emä tulisikaan enää laiduntamaan sen kanssa. Kyseinen piirre varsassa lupaa jo sinänsä paljon, sillä kokemuksen pohjalta on helppo todeta, että nopeasti muutoksiin tottuvat hevoset ovat yleensä varmimpia kisaratsuja ja sitä Brandonista yritetään tästä lähin ruveta leipomaan.

17.12.2008 - 2-vuotiasta Brandonia on viimeisen vuoden aikana totutettu suitsiin, erilaisiin suojiin ja ahkeraan perushoitamiseen. Ori on ollut nopea omaksumaan uusia asioita, vaikka se välillä heittääkin tärkeän oppitunnin lekkeriksi ja pilailee hoitajien kustannuksella. Viime viikolla oria opetettiin ensimmäistä kertaa satulaan, eikä Brandon kaikkien helpotukseksi tehnyt ohjelmanumeroa oudosta kapistuksesta selässään, vaan hetken ihmeteltyään se käveli kiltisti taluttansa rinnalla. Olin pyytänyt erästä tallityöntekijäämme jäämään hieman pidemmäksi aikaa talleille, sillä aioin koittaa ensimmäistä kertaa Brandonin selkään nousua. Tarkoitus ei tietenkään ollut loikata orin selkään ja karauttaa kohti auringonlaskua, vaan Brandon otettiin tallikäytävälle ja nousin jakkaralta orin selkään poikittain makaamaan. Painon selässään tuntiessaan Brandon otti automaattisesti pari steppisarjaa, mutta tiukasti molemmin puolin kiinni oleva ori ei päässyt painoa karkuun, joten pienen liikehdinnän jälkeen se tyytyi seisomaan rauhallisesti paikallaan. Sama harjoitus toistettiin niin useasti, ettei viimeisellä kerralla ori enää välittänyt kuikuilla olkansa yli tai tepastella ja hienosti käyttäytynyt Brandon pukattiin takaisin karsinaan suu täynnä porkkanaa.

Ikääntyminen
01.12.2008 »   00 vuotta
08.12.2008 »   01 vuotta
15.12.2008 »   02 vuotta
22.12.2008 »   03 vuotta
29.12.2008 »   04 vuotta
29.01.2009 »   05 vuotta
29.02.2009 »   06 vuotta
29.03.2009 »   07 vuotta
29.04.2009 »   08 vuotta
29.05.2009 »   09 vuotta
29.06.2009 »   10 vuotta
29.07.2009 »   11 vuotta
29.08.2009 »   12 vuotta
29.09.2009 »   13 vuotta
29.10.2009 »   14 vuotta
29.11.2009 »   15 vuotta
29.12.2009 »   16 vuotta
29.01.2010 »   17 vuotta