MENTHA II

ERJ INimi Mentha II Syntymäaika 14.11.2012, 16-vuotias (Oma ikääntyminen)
Rotu Hannover Säkäkorkeus 164 cm
Painotuslaji Esteratsastus Koulutustaso Re: 160cm
Sukupuoli Tamma Rekisterinumero VH14-011-0222
Omistaja VRL-01372, Skurvash Kasvattaja Edward Hansel

Luonnekuvaus

Uteliaisuuden ruumiillistuma Mentha II on tamma, jolta tuntuu puuttuvan täysin itsesuojeluvaisto sekä kyky pelätä terveellä tavalla outoja asioita. Jo ensimmäisenä yönään Skurvashissa tamma oli onnistunut saamaan suuren päänsä jumiin karsinan kaltereiden väliin, eikä tammaa saatu irti ennen kuin hitsaaja saatiin paikalle. Luoja tietää, mitä utelias tamma oli nähnyt (tai luullut nähneensä) yöllisellä tallikäytävällä, mutta tapaturmasta viisastuneena poistimme kalterit tamman karsinan ovesta.

Tallikäytävälle kiinnitetty kimo pyörii kuin väkkärä paikalleen nähdäkseen kaiken, mitä tallissa tapahtuu. Menthaa ei voi jättää hetkeksikään yksin mikäli tamman ottaa hoidettavaksi tallikäytävälle, ellei halua siivota neitokaisen tekemiä tuhoja jälkeenpäin. Varusteet, harjapakit, talikot ja lapiot saavat Menthan lähellä kylmää kyytiä, kun tamma tutkii aarteitaan joskus hyvinkin kovakouraisesti. Erään kerran Mentha oli silpunnut harjapakkinsa sillä välin, kun hoitaja oli käynyt hakemassa tamman varusteet satulahuoneesta. Varusteet Mentha antaa kiskoa päällensä ongelmitta, tosin silloinkin tamma seilaa edes takaisin nähdäkseen jokaisen remmin kiristyksen.

Laumaelämästä nauttiva Mentha tulee muiden tammojen kanssa hyvin toimeen ja on sopeutunut paikkaansa pahnan pohjimmaisena. Toisinaan vanhemmat tammat kiusaavat Menthaa melkoisesti, eikä kimo oikein osaa puolustaa itseään. Leikin yltyessä liian raisuksi haetaan helposti käsiteltävä Mentha ensimmäisenä laitumelta pois. Mentha on helppo noukkia laitumelta kuin kypsä omena, mutta tamman taluttaminen on joskus haasteellista. Nähdessään jotakin mielenkiintoista kauraämpäristä peltopuimuriin, on Menthan päästävä tutkimaan löydöstään keinolla millä hyvänsä. Joskus tamma riuhtaisee itsensä taluttajansa otteesta tai raahaa tämän perässään tutkimuskohteen luo. Epävarmimman hoitajat tapaavat peittää Menthan silmät tai ainakin rajoittaa sen näkökenttää että taluttaminen tarhalta talliin onnistuisi ilman haavereita.

Menthan kanssa haastavinta ratsastuskentällä on ilman muuta saada tamma keskittymään satulasta tuleviin ohjeisiin. Päätään pyörittävä tamma olisi kernaasti menossa tutustumaan aidan vieressä kasvavaan heinätuppaaseen, mikäli satulasta ei tule salamannopeasti käskyä pysyä rikkaruohoista kaukana. Toisinaan Mentha aiheuttaa päänvaivaa tunkemalla liian lähelle kanssa ratsukoita, jolloin vastapuoli yrittää tähdätä kimoon hyvin tähdätyn potkun. Mikäli vain mahdollista, treenataan hosulia kentällä yksin ja kaikkein mieluiten maneesissa, jossa tammalle on kaikkein vähiten ulkoisia virikkeitä. Keskittymisen herpaantuminen onkin Menthan ainoita huonoja puolia, sillä muutoin tamma on oikein miellyttävä ratsastaa reippautensa ja kuuliaisuutensa johdosta.

Rohkeutensa tai pikemminkin päättömyytensä vuoksi Mentha on oivallinen maastoratsu, joka ei pelkää puskasta esiin lennähtävää lintuparvea tai moottoritien raskasta liikennettä. Metsässä tamma pysyy hyvin hallinassa kevyellä ohjasotteella, mutta uhkarohkean käytöksensä vuoksi Menthan satulaan ei voi päästää ketätahansa keltanokkaa. Erään kerran tamma joutui nokikkain metsäkoneen kanssa, eikä typerä kimo ollut ymmärtää, että kone tulee päälle, mikäli tamma ei väistä tieltä sivuun.

Mielenlaadultaan Mentha soveltuu ilman muuta paremmin hyppäämään esteitä, kuin silvaltamaan ympäri kenttää kouluratsua leikkien. Menthan askellajit ovat melko vaatimattomat ja tammalta puuttuu oikeastaan kaikki kouluratsulle ominaiset piirteet. Esteradalla Mentha on kuitenkin luotettava kumppani, joka hyppää hyvällä tekniikalla ja kuuntelee ratsastajansa ohjeita vastaan pullikoimatta. Menthan kanssa parasta onkin ehkä se, ettei kisapaikalla tarvitse pelätä sitä, että tamma onnistuisi nolaamaan ratsastajansa jollain keinoa. Tai no, varikkoalueella Mentha saattaa aiheuttaa uteliaisuudellaan pientä hässäkkää, mutta päästessään radalle, kypsyy tamman käytös välittömästi. Menthan kanssa parhaisiin tuloksiin päästäkseen kannattaa suunnitelmat pitää yksinkertaisena, sillä tamma ei aina tiukassa tilanteessa ennätä jäsennellä monimutkaisia käskyjä. Simppelillä ja vauhdikkaalla suorituksella Mentha on kuitenkin pärjännyt kovassakin seurassa kiitettävästi.

Sukutaulu ja -selvitys
i. Metusaleh I evm
kimo, 167 cm
ii. Moondance
kimo, 169 cm
iii. Mortal Sin
iie. Ratina V
ie. Kathryn
rautias, 160 cm
iei. Kanaye
iee. Altman's Neverdawn
e. Maeve Grey evm
kimo, 165 cm
ei. Malcolm Star
punarautias, 167 cm
eii. Macbeth
eie. Lady Tendens
ee. Damini Grey
kimo, 168 cm
eei. Holgart Dagobert
eee. Valentine Grey


i. Metusaleh I on erittäin vaikuttava näky niin kokonsa kuin ulkomuotonsakin puolesta. Tämä kimo ori on Ulrich Müllerin viimeisin kiinnitys talliinsa. Ori on kilpaillut 140cm esteratoja, mutta orilla on taipumusta laiskanpuoleiseen liikehdintään, joka toisinaan vaikuttaa sen kisatuloksiin negatiivisesti. Metusaleh hyppää hyvällä tekniikalla, joka ei jätä paljoakaan arvailujen varaan tämän orin kyvykkyydestä, mutta valitettavasti Metusalehin ratsastajat eivät ole saaneet oriin yhteyttä, jonka siivittämänä ori olisi yltänyt menestykseen. Metusalehin tultua Müllerin omistukseen orin kisauttaminen esteillä on vähentynyt merkittävästi ja hyvin todennäköistä on se, että Metusaleh siirtyy hiljalleen täysin jalostuspuolelle.

ii. Moondance on alkujaan hollannista lähtöisin oleva ori, joka myytiin Saksaan mihinkäs muuhunkaan kuin kilpailukäyttöön. Alunperin Moondancesta piti tulla valjakkohevonen, sillä orin sukulaiset ovat tunnettuja valjakkohevosia, mutta toisin kävi. Tarhasta karkailemaan tottunut Moondance loikki niin tyylikkäästi korotettujen aitojen yli, jotka lähentelivät loppuvaiheessa puolentoista metrin luokkaa, että paikalle osunut estehevosia tallissaan pitävä Alex Hammer halusi ostaa orin siltä seisomalta. Moondancella oli tosin ikää jo tässä vaiheessa kolmetoista vuotta, mutta ori ennätti tästä huolimatta tehdä mukiinmenevän, joskin lyhyen, esteuran.

ie. Kathryn on esteillä aikoinaan kisannut tamma, joka siirtyi muutama vuosi takaperin kaikessa hiljaisuudessa kisaeläkkeelle. Kathrynia on kuvailtu luonteeltaan yhteistyöhaluiseksi, kuuliaiseksi ja ihmisystävälliseksi. Tamman menestys kisakentillä ei kuitenkaan ole ollut huippuluokkaa ja parhaiten Kathryn menestyi 130cm luokissa, napsien silloin tällöin sijoituksen pari. Tammasta oltiin erityisen kiinnostuneita Tanskassa, mutta Kathrynin omistaja kieltäytyi myymästä tammaa pois Saksasta, vaikka sen jalostusarvo ei ole varsin korkealla ja tanskalaiset olivat pulittaneet kimosta sievoisen summan.

e. Maeve Grey majaili lyhyen aikaa Müllerin tiluksilla, enne kuin tamma myytiin eteenpäin. Tänä aikana tamma kuitenkin ennätti varsoa Cosa Metusalehin varsan, Menthan. Maeve Grey tuotiin monien mutkien kautta Saksaan aikoinaan Belgiasta. Osa tamman sukulaisista on kuitenkin saksalaista alkuperää. Maevella kokeiltiin aikoinaan esteillä kisaamista, mutta tamma ei ottanut menestyäkseen. Kotona hyvin ratsastajansa alla pysynyt tamma ei kuitenkaan kestänyt yleisön tuomaa painetta, joka kostautui useimmiten kieltäytyimisinä ja epämääräisenä poukkoiluna. Vaikka Maeve muutoin onkin luonteeltaan rauhallinen ja varma ratsu, ei kilpakenttien jännite sopinut tammalle.

ei. Malcolm Star polveutuu hienosta hyppääjäsuvusta, mutta orin oma menestys kilparadoilla on ollut lievästi sanottuna laimeaa. Starin innottomuus esteillä on heijastunut pitkälle myös orin tuloksiin kilparadoilla ja tästä syystä orin omistaja päättikin lopettaa sillä kisauran ennenaikaisesti. Viimeisissä kisoissaan ori oli jo niin korviaan myöten täynä hyppäämistä, että lähes kaikki startit päättyivät hylkäämiseen, kun ori yksinkertaisesti kieltäytyi hyppäämästä. Tällä punarautiaalla, keskikokoisella orilla, on kuitenkin kauniit ja tasapainoiset liikkeet. Tallitavoissa orin kohdalla ei ole moittimista ja Star onkin herättänyt mielenkiintoa kouluratsastusta harrastavien keskuudessa. Useimmat orin jälkeläisistä ovatkin suunnanneet koulukentille, sillä estehevosten kasvattajat eivät pahemmin ole oriin ihastuneet huonoista kisatavoista johtuen, vaikkakin orin suku on kuin kraalin malja.

ee. Damini Grey on kimo belgialaislähtöinen holsteintamma, joka on periyttänyt valitettavan paljon heikkohermoisuuttaan jälkipolville. Daminin ura esteillä alkoi toki lupaavasti, mutta kun esteiden koot alkoivat lähennellä metrin luokkaa, alkoi ongelmia ilmetä. Tamma ei kerta kaikkiaan kestänyt kovaa painetta ja arkana tammana tunnettu Damini kammoksui yleisöä toisinaan niin paljon, että tamma yksinkeraisesti kiletäyti hievahtamasta rataa kohti. Pienen yleisön edessä kivasti toiminut Damini siirrettiin lopulta kaikessa hiljaisuudessa jalostukseen, tamman ollessa tuolloin vasta kuusi vuotias. Irtohypityksessä tamma näytti usein todellista osaamistaan selviytyen hyvin 150cm esteistä.


Jälkeläiset
Syntynyt Nimi Isä
ori 25.04.2013 Morte D'Amour PB VSN Ch, ERJ I, KTK II Marquess
ori 01.07.2013 Hamilton PB Haradrim
ori 01.02.2014 Mors Rubeus PB Rubicante
ori 03.01.2014 Tarasque PB Thingol


NJ & VSN näyttelyt (vain sertit)
Pvm. Paikka Laji / Jaos Tuomari Sijoitus
00.00.0000 Paikka Jaos Tuomari Serti


Kilpailukalenteri (60 sijoitusta)
Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
30.04.2013 Cirion Stud ERJ 150cm 4/30
03.05.2013 Cirion Stud ERJ 150cm 5/30
04.05.2013 Cirion Stud ERJ 150cm 2/30
05.05.2013 Rêve de Haussea ERJ 150cm 1/30
05.05.2013 Cirion Stud ERJ 150cm 4/30
09.05.2013 Cirion Stud ERJ 150cm 5/30
11.05.2013 Cirion Stud ERJ 150cm 2/30
16.05.2013 Silverlode ERJ 150cm 3/30
16.05.2013 Jadessa Warmbloods ERJ 150cm 1/30
19.05.2013 Silverlode ERJ 150cm 1/30
22.05.2013 Rêve de Haussea ERJ 150cm 4/30
23.05.2013 Kisakeskus Weldon ERJ 150cm 2/30
23.05.2013 Nonshein ERJ 150cm 2/30
23.05.2013 Kingsvalley ERJ 150cm 3/30
24.05.2013 Privas ERJ 160cm 1/30
24.05.2013 Privas ERJ 160cm 2/30
24.05.2013 Naminot ERJ 160cm 4/30
25.05.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 5/30
25.05.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 5/30
25.05.2013 Naminot ERJ 160cm 3/30
26.05.2013 Jadessa Warmbloods ERJ 150cm 3/30
26.05.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 3/30
26.05.2013 Naminot ERJ 160cm 3/30
27.05.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 5/30
27.05.2013 Privas ERJ 160cm 2/30
27.05.2013 Naminot ERJ 160cm 1/30
29.05.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 2/30
30.05.2013 Kisakeskus Weldon ERJ 150cm 3/30
30.05.2013 Privas ERJ 160cm 4/30
31.05.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 3/30
31.05.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 1/30
01.06.2013 Nonshein ERJ 150cm 1/30
01.06.2013 Naminot ERJ 160cm 5/30
02.06.2013 Rêve de Haussea ERJ 150cm 3/30
02.06.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 5/30
03.06.2013 Privas ERJ 160cm 4/30
04.06.2013 Naminot ERJ 160cm 2/30
05.06.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 2/30
06.06.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 3/30
07.06.2013 Privas ERJ 160cm 4/30
07.06.2013 Naminot ERJ 160cm 3/30
08.06.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 2/30
08.06.2013 Privas ERJ 160cm 4/30
08.06.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 2/30
09.06.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 5/30
09.06.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 3/30
11.06.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 2/30
12.06.2013 Kisatalli Vienre ERJ 160cm 2/30
12.06.2013 Leijonalaakso ERJ 160cm 3/30
15.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
15.06.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
15.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 1/30
16.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 5/30
16.06.2013 Takkura ERJ 160cm 3/30
17.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 5/30
19.06.2013 Zurück ERJ 160cm 5/50
20.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 1/30
21.06.2013 Zurück ERJ 160cm 1/50
22.06.2013 Takkura ERJ 160cm 2/30
23.06.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 2/30

Päiväkirja

30.11.2012 - Berliinin hevoshuutokaupassa kävi kova kuhina, sillä sadat ja taas sadat hevosihmiset olivat tulleet ihastelemaan huutokaupattavia hevosia. Osa väestä oli tosin tullut paikan päälle vain siksi, että saisi huudettua itselleen nuoren hevosen tai pari ja siihen ryhmään minäkin kuuluin. Olin kiertänyt huutokauppa-aluetta jo parisen tuntia ja merkinnyt vihkoseeni kaikki lupaavat yksilöt muistiin, jotta huutokaupan alkaessa olisin valmin heittämään oman tarjoukseni.

Nuori tamma asteli kehään häntä pyörien lähes yhtä vinhaan kuin pääpuoli. Tarkistin nopeasti lehtisestäni kimon tiedot. Kyllä, kyseessä oli Mentha II, kaksivuotias hannovertamma, jonka sukupuu oli, no, mielenkiintoinen. Kun uteliaalta vaikuttava tamma ei herättänyt muissa ostajissa mielenkiintoa, päätin yrittää onneani ja tarjosin tammasta melko säälittävän summan. Muita ostajia ei tuntunut kimo kiinnostavan, joten Mentha oli juuri lunastanut paikkansa Skurvashin puoliverisiittolassa pilkkahintaan.

02.01.2013 - Uusin hankintani Mentha pääsisi tänään koeratsastukseen. Tähän asti tammaa oli liikutettu ainoastaan liinassa kotona Skurvashissa sen jälkeen, kun tamma oli palannut ratsukoulutuksesta paikalliselta ammattilaiselta. Yleensä koulutimme hevosemme itse, mutta Menthan hankinta sattui huonoon aikan ja tallissa oli räjähdyspisteeseen saakka nuoria hevosia koulittavana. Uusimpana tulokkaana Mentha siis joutui ulkopuolisen tahon ratsukoulutukseen.

Tamman varustaminen ratsastusta varten oli jo ollut haastavaa, sillä kimo tamma ei ollut pysyä pussissa ei kassissa. Mentha oli palannut Skurvashiin vajaa viikko sitten ja tammaa tuntui kiinnostavan ylettömän paljon kaikki, mitä sen ympärillä tapahtui. Sama touhui jatkui myös maneesissa. Lopulta jouduin pyytämään tallirenkiä pitelemään Menthaa, jotta pääsin pyörivän tamman selkään.

Ensimmäinen ratsastuskokemus Menthalla oli kaikenkaikkiaan positiivinen. Tai no, jos miinusti luvusta tamman melko heikon keskittymiskyvyn, Mentha oli oikein miellyttävä ratsastettava. Kaarteissa tamman tasapaino tuntui olevan vielä vähän hakusessa, ainakin, kun siirryttiin ravista laukkaan. Vika ei ollut paha, nuorilla ja kokemattomilla ratsuilla tasapaino ei yleensäkään ollut vielä hyvä, kun ne eivät olleet tottuneet ratsastajan painoon selässään. Mentha tuntui myös aavistuksen jäykältä oikealta puolelta, joten jatkossa tamman kanssa treenatessa olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, että oikeaa puolta taivuteltaisiin vähintään yhtä paljon kuin vasentakin. Melko raa'alta Mentha vielä kieltämättä tuntui, mutta uskoin, että pääsisin suunnitellussa aikataulussa starttaamaan kimon tamman kanssa kevätkaudella rataesteillä.

30.07.2013 - Mentha oli kuun alussa varsonut toistamiseen, tällä kertaa olimme käyttäneet Czar Showjumpersin import-ori Haradrimia. Menthan ensimmäinen varsa, Morte D'Amour PB, oli jätetty Skurvashiin kasvamaan ja nuori ori oli erittäin lupaava yksilö. Siksi uskoinkin, että Menthan toinen varsa, joka oli ristitty Hamiltoniksi, tulisi tulevaisuudessa valtamaan GP-tason kilpakentät heittämällä. Vaikka Mentha olikin ollut ostettaessa melkoinen villi kortti, olin tyytyväinen tamman esityksiin kisaradoilla ja ilmeisesti kimosta tulisi vielä kelpo siitostammakin.

Skurvashin kasvateista oli viime aikoina tullut kovasti kyselyitä, eikä Menthan varsominen aiheuttanut poikkeusta. Uudesta tulokkaasta tuli runsain määrin kyselyjä ja mietimme yötä päivää, minne Hamilton lopulta sijoitettaisiin. Sanomattakin oli selvää, ettei Skurvashiin mahtuisi kahta Menthalaista oria, joten varsa oli pakko myydä. Lopulta ongelma ratkesi, kun yhteistyötallistamme Kingsvalleysta otettiin yhteyttä. Tallissa oli tilaa uudelle jalostusorille ja Kingvalleyn omistaja tiedustelikin, olisiko Skurvashissa heidän kriteereihinsä sopivaa hannover oria. Mainitsin sivulauseessa, että Mentha oli vastikään varsonut orivarsan ja Kingsvalleysta luvattiin tulla katsomaan oria.

Tiesin jo ennen Vipeltäjän saapumista Skurvashiin, että tapaaminen oli pelkkä muodollisuus ja että Kingsvalleyssa oli jo päätetty ostaa Hamilton. Seuratessamme nuoren orin laiduntamista emänsä tarkassa valvonnassa juttelimme niitä näitä Hamiltonin vanhemmista ja siitä, millaiseksi arvelin orivarsan kehittyvän. Kahvittelun jälkeen siirryimmekin jo suoraan täyttämään kauppakirjat ja sovimme, että Hamilton saisi lähteä kohti Kingsvalleyta syksyn koittaessa, kun ori olisi vieroitettu emästään.virtuaalihevonen - a sim-game horse
Kuvat © Beate Langels